Feminisme i feminitat no són el mateix, és cert. La feminitat és el conjunt de característiques atribuïdes tradicionalment a la dona, com ara la delicadesa, la discreció, la cura, etc. En canvi, el feminisme és el moviment social que denuncia la submissió tradicional de les dones als homes i promou l’equiparació de drets entre els dos gèneres. La feminitat és un tret existencial –cada dona, des de l’inici dels temps, ha viscut viu la seva pròpia feminitat–, en canvi, el feminisme comença a caminar en el segle XIX. Tenint en compte això, feminisme i feminitat no haurien d’entrellaçar-se. Com ve apunta la periodista Núria Varela en una entrevista en aquest monogràfic, “no ets feminista pel fet de ser dona”, hi ha dones masclistes, “igual que el fet de ser home no t’impedeix ser feminista”. Els valors que sustenten la lluita feminista no estan vinculats al gènere, sinó a la igualtat i a la llibertat. En conclusió, tothom hauria de ser feminista.
Ah, un toc d’atenció per aquells retrogrades que encara veuen les feministes com uns “xicotots” i associen feminisme amb pèrdua de feminitat, en aquest cas, el fenomen acció reacció no existeix. L’escriptora Chimamanda Ngozi Adichie (Nigèria, 1977), en una carta que escriu a la seva filla sobre com educar en el feminisme, escriu: “Si li agrada el maquillatge, deixa que es maquilli. Si li agrada la moda, deixa que s’arregli. Però si no li agrada ni una cosa ni l’altra, deixa-la tranquil·la. No creguis que criar una feminista consisteix a obligar-la a rebutjar la feminitat”. És una qüestió de llibertat. Per tant, feminisme i feminitat tampoc són paraules tan allunyades.
Si el feminisme creix és precisament perquè la dona intenta trencar certs rols i estereotips que la cultura, la societat i els mitjans de comunicació han associat històricament a la feminitat. Paraules com bellesa, tendresa, sensibilitat, cura, família, servei, conciliació… avui formen part de l’orbita femenina. El repte actual és poder debatre d’aquests temes sense que la dona se senti engabiada.
Que en aquest número no abordem amb intensitat temes com la violència de gènere –35 dones mortes aquest 2018– o els abusos sexuals, no vol dir que restem importància al tema, precisament en motiu del primer aniversari de la campanya #metoo i mig any després de la vaga feminista del passat 8 de març volem fer balanç dels resultats d’un moviment històric que en l’era de les xarxes socials s’ha viralitza’t, però realment ha canviat consciències?
Volem fer balanç dels resultats d’un moviment històric que en l’era de les xarxes socials s’ha viralitzat, però realment ha canviat consciències?