Una mirada entranyable i divertida a la discapacitat i l’esport

El director Javier Fesser fa una aproximació tendre i humorística al món de l’esport i la discapacitat amb la seva darrera pel·lícula ‘Campeones’. Estrenada la setmana passada en sales comercials, la pel·lícula es pot convertir en una important eina per canviar la imatge que tenim de la discapacitat.

‘Campeones’ es basa en fets reals. El guionista David Marquès es va inspirar en un article publicat a El País sobre el Club Esportiu Aderes de Burjassot, a València, on s’explicava el cas d’un dels seus jugadors, que havia sigut capità de l’equip paralímpic, i a qui li van retirar una medalla d’Or a Sidney en descobrir que la majoria de jugadors de l’equip no tenien la deficiència intel·lectual preceptiva.

El film ens mostra a Marco, Javier Gutiérrez, un entrenador de básquet que després de ser enxampat conduint begut és condemnat per la jutgessa a fer treballs socials entrenant un equip format per nois amb discapacitat intel·lectual. Al principi Marco no té cap mena d’interès en aquest equip però a mesura que va compartint l’experiència amb els nois, comença a descobrir una nova cara i una realitat que desconeixia.

Javier Fesser, director de El milagro de P. Tinto, ha rodat el film amb un grup d’actors no professionals. Dels deu actors que formen part de l’equip de básquet a la ficció, nou tenen discapacitat intel·lectual i el desè pateix una limitació de visió. Per trobar tots aquests actors van fer un càsting entre més de 600 persones que també van contribuir, amb les seves experiències, a definir millor els detalls del guió i dels diàlegs.

Aquests actors comparteixen repartiment amb Javier Gutiérrez, guanyador del darrer Goya al millor actor i un dels intèrprets més versàtils de l’actual cinema espanyol. Gutiérrez explica que ell mateix té un fill amb discapacitat i que no li ha costat entrar en el món que reflecteix la pel·lícula.- J.Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *