Dins el projecte “Mar, Mort, Mans”, que fins finals de setembre ofereix el Museu Marítim de Barcelona per denunciar l’actual crisi dels refugiats que s’està vivint a la Mediterrània, a l’entrada d’aquest edifici es pot veure la proposta artística d’Achilleas Souras, un iglú fet amb armilles salvavides utilitzades pels refugiats que han arribat a l’illa de Lesbos.
Els centenars d’armilles taronges que des de fa mesos s’aglutinen a les platges d’aquesta l’illa grega s’han convertit avui en el principal símbol de la tragèdia dels refugiats, molts dels quals no han arribat a la costa, però també en un problema mediambiental per les autoritat de la zona. Encara que diverses entitats de la zona treballen per reciclar-les, no donen a l’abast.
Per aquest motiu, quan Achilleas Souras, estudiant de 15 anys de l’American School of Barcelona, va contactar amb l’alcalde de Lesbos, Spyros Galinos, per sol·licitar-li l’enviament d’algunes armilles per fer un projecte artístic de denuncia i conscienciació de la situació dels refugiats, no va dubtar en fer-li arribar dues-centes unitats.
A partir d’aquí, la proposta ha estat convertir les armilles en un iglú, un allotjament senzill i fàcil de muntar per quan els refugiats toquin terra. Un habitatge sostenible que representa “protecció a l’aigua i refugi a la terra”, lema de l’autor. Un habitatge que encara fa olor de mar, però també d’esperança Una aposta que Souras presenta amb un doble objectiu: conscienciar la gent respecte la tragèdia, però també presentar una sortida de reciclatge útil a les 450.000 armilles que s’acumulen a Lesbos. – REDACCIÓ.