“La platja, lloc de descans, joc i multituds”, de Jordi Alcàsser

Platja_Calella_800x600Què hi ha a l’estiu que no sigui de més fàcil decisió i poca preparació que anar a la platja? Personalment m’agrada anar-hi i per aquí al Maresme en tenim un munt de platja, bé tenim tot un lateral de la comarca, de punta a punta. Anar a la platja no és una activitat compartida per la història de la humanitat, doncs antigament hi havia un recel a estar prop del mar per la incertesa del que podria portar i les seves intencions, les societats tenien per costum allunyar-se de la mar si no era per pescar o viatjar però no es tenia aquesta consciència lúdica d’ara. Les platges són ara és un lloc de diversió, descans i salut. És un lloc barat per anar i a vegades pesat pels embussos que sovint s’hi formen. Vivim per sort en un territori que sap el valor de les platges i les administracions les cuiden i les adeqüen pels banyistes.

Si anem a la platja hem de tenir una cosa clara; a la platja s’hi va sobretot a no fer res. Fa gràcia aquesta expressió en els temps que corren, tothom tant atrafegat i atabalat, doncs la platja proposa una parada durant una estona; una parada, un alentiment, una experiència sensible pel cos. Aigua que ens refresca, sol que ens escalfa i ens torra i la sorra si bé no és molt tova tampoc és dura. Converses agradables, jocs amb pales o contemplant la línea de l’horitzó ens hi podem passar hores a la platja. Hi ha gent que porta una nevera amb beguda, n’hi ha que només una ampolleta d’aigua, cadascú a la seva manera.

Hi ha famílies que sempre posen la paradeta, tovalloles, para-sol, cistell al mateix lloc a la mateixa platja, n’hi ha que s’aventuren a nous paratges. Potser és un acte de llibertat anar a la platja, lluny del comerç, a prop del mar que connecta a tot el món és una experiència de parada i descans. És d’aquelles activitats que tan m’agraden que no demanen molta infraestructura i si atents les recomanacions bàsiques no té efecte secundaris.

Al nostre país tenim de punta a punta una costa meravellosa, de la més agresta i feta de platges pedregoses a platges allargassades amb aquella sorra tan fina que s’enganxa per tot el cos. De l’Alt Empordà al Delta de l’Ebre, no deixeu perdre la oportunitat de jaure i no fer res i si és amb la família millor. Recordeu, vacances ve del llatí vacatio que ens remet a buit, desocupat, desert. Platja, vacances, dues paraules que van agafades de la mà. D’altra banda no hem d’oblidar que per tot això hi ha persones, avesades a l’acció, que no suporten gaire bé aquesta falta total d’activitat de la platja.

Bé, que cada família esculli que és millor, que els ve més de gust, mar o muntanya i que sobretot es disposin a gaudir de la millor manera de les vacances.

Jordi Alcàsser és psicòleg i psicoanalista / @jordialcasser

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *