Daniel Tammet, de 37 anys, és el matemàtic britànic que pot recitar fins a 22.514 decimals del número pi i parlar 11 idiomes ‒l’islandès el va aprendre en només una setmana‒. Fa dotze anys, però, se li va diagnosticar la síndrome de l’autisme savant, un tipus de trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA).
Tot i les habilitats memorístiques, en càlcul mental o en tasques repetitives que acostumen a caracteritzar les persones afectades per TEA ‒i que són molt superiors a la mitjana de la població‒, segons ha informat avui -vigília del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme- l’associació Autism Europe, entre un 76 per cent i un 90 per cent dels adults amb aquests trastorns són a l’atur.
Això, però, sembla que comença a canviar i algunes grans multinacionals comencen a valorar les grans capacitats de les persones amb autisme. És el cas de Hewlett-Packard, Microsoft, Oliver Wyman o Towers Watson, que han iniciat la incorporació d’autistes a les seves plantilles.A Ultra Testing, per exemple, han detectat que la seva productivitat detectant errors en programari és entre un 20 per cent i un 56 per cent superior a la d’altres persones.
A Catalunya no queda enrere en aquest camp, fa un parell d’anys s’ha ubicat a Sant Cugat del Vallès l’empresa social Specialisterne, SL, que s’encarrega d’oferir formació i oportunitats de treball dins de l’àmbit de tecnologies de la informació a persones amb TEA. Aquest model ja funciona amb èxit a Dinamarca, els Estats Units o Anglaterra.
Segons dades del Ministeri de Sanitat, hi ha 350.000 persones amb diagnòstic de TEA a Espanya; un de cada 150 nens que neixen són afectats per aquest trastorn, una xifra que també es repeteix a Catalunya. Per sexes és més freqüent entre els homes: per cada quatre casos entre el sexe masculí se’n detecta només un en el femení.