
Tots tenim mòbil i la majoria de nosaltres tenim plantes a casa. Doncs us imagineu que poguéssiu carregar aparells com el mòbil o l’ordinador portàtil a través de l’aprofitament de l’energia que genera una planta amb la fotosíntesi? Doncs ara és possible d’una forma molt senzilla.
Tres joves andalusos de vint anys, Pablo Manuel Vidarte, Rafael Rebollo i Javier Rodríguez, tots ells estudiants de la UAB i de la URL, han desenvolupat una pila biològica que aprofita els residus de la fotosíntesi per generar electricitat. Un sistema que han patentat amb el nom de Bioo.
En aquest moment l’aplicació d’aquesta nova tecnologia té dues sortides: en format test i en format panell. Els testos, que ben aviat estaran a la venda a través de la pàgina web de l’empresa a un preu de 99 euros, “permeten carregar el mòbil igual que ho fessis a través d’un portàtil”, segons explica Pablo Vidarte, un dels inventors i desenvolupador d’aquesta nova tecnologia.
L’altra via per crear energia són els panells. En aquest cas, segons explica Vidarte, “s’instal·len al terra del jardí, amb cables d’entrada i sortida, i a sobre s’hi col·loquen les plantes. Un metre quadrat de plantes, variable segons la mida i l’espècie, pot oferir entre 3 i 40 vats”. Un sistema molt bàsic pel qual ja s’han interessat ajuntaments com el de Sant Cugat del Vallès.
Encara que totes les plantes són útils per aprofitar la seva energia i es pot fer tant de dia com de nit, aquests joves han calculat que es necessitaria un jardí de 10×10 metres per a poder alimentar energèticament una casa a partir de la fotosíntesi. – QUERALT FLOTATS.