Quasi un 70% de les persones enquestades al Baròmetre sobre la religiositat consideren important disposar de coneixement de la llibertat religiosa per comprendre situacions culturals, artístiques o polítiques. Però a l’hora de la veritat manquen espais on recuperar aquest saber històric que la nostra societat ha anat perdent a marxes forçades les darreres dècades, arran del procés de secularització.
Aquest és el repte que té el Postgrau en Cultura Religiosa, promogut per segona vegada per la Fundació Vedruna Catalunya Educació, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i Blanquerna-Universitat Ramon Llull amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, que es presenta aquest dijous 29 de juny a les 12 h, al Palau Mercader (carrer dels Lledó, 1 de Barcelona).
Valors és una de les entitats convocades a participar en aquesta cita. Així, la periodista i historiadora Maria Coll, codirectora de la revista, és una de les persones que des de la fila zero reflexionarà sobre la possibilitat d’una societat sense cultura religiosa amb altres experts com Eloi Aran, de l’Escola Cristiana de Catalunya; Quim Cervera, de la Xarxa interreligiosa per la pau; Francesc Torradeflot, de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós; i Manu Andueza, de l’àrea Teològica de Cristianisme i Justícia.
A diferència de la primera edició, la novetat del postgrau enguany és que passa a ser un postgrau interuniversitari impulsat conjuntament per totes les mencionades institucions. El curs busca que tots els claustres educatius tinguin un referent en cultura religiosa. És a dir, un mestre o professor amb coneixements i criteris bàsics per connectar de forma interdisciplinar un àmbit que depassa la classe de Religió Catòlica i la d’altres confessions. La proposta s’aproparà al fet religiós des de la perspectiva de l’antropologia, la Bíblia, l’art i el patrimoni, la diversitat religiosa i la pedagogia.
El nou postgrau té suport de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) de la Generalitat. Fonts de la DGAR afirmen que la iniciativa suma “el rigor acadèmic de la universitat i de l’àmplia experiència educativa de Vedruna”. Des del Govern ha defensat que “la llibertat religiosa és un dret fonamental que cal respectar” i que “no es pot respectar si prèviament no hi ha un coneixement de les diferents creences i, precisament, dels que les uneixen”. – REDACCIÓ