Un de cada tres persones del món no té accés a medicaments. Segons denuncia l’entitat Salud por Derecho, les causes d’aquesta realitat, són diverses. Per una banda, la industria farmacèutica només prioritza les investigacions que considera rentables, deixant de banda altres que generen menys ingressos. Per exemple, descarten nous medicaments per la tuberculosi, malalties del son o rares, entre altres.
A més amés, un altre factor polèmic, és l’augment dels preus dels medicaments. Per exemple, a Espanya, malgrat que les xifres no són públiques, s’estima que es paguen uns 40.000 euros de mitjana en fàrmacs per al càncer o 20.000 en el cas de l’hepatitis C; uns preus posen en perill la sostenibilitat del sistema de salut i la vida de milers de persones.
I, finalment, el sistema de patents permet el monopoli – les farmacèutiques limiten l’entrada de genèrics al mercat- i dificulta la competència. Un sistema que els propis investigadors, qualifiquen de “patètic, deficient i frustrant”, ja que el ciutadà paga dues vegades, durant el procés d’investigació – la majoria de fàrmacs s’ideen a universitats amb fons públics – i quan l’estat després els compra a la farmacèutica que n’ha adquirit la patent.
I per denunciar aquesta realitat, Salud por Derecho ha posat en marxa la campanya “Sick, sick, sick”, un concurs en el qual els participants compateixen per medicaments si volen salvar les seves vides. “Una paròdia del model actual de R + D de fàrmacs, que juga amb les vides humanes, fent que els beneficis econòmics de les farmacèutiques siguin més importants que els drets de la gent “, assegura Vanessa López, directora de l’ONG.
A través d’aquesta campanya l’ONG també recull firmes , amb les quals demanarà a Farmaindústria, la patronal de les farmacèutiques a Espanya, que abandoni les pràctiques que perpetuen aquest model tan nociu per a la salut pública. Un model que fins ara generava conseqüències al Tercer Món, però ara també a casa nostra. “De fet, no ha estat fins que la pobresa farmacèutica ha arribat a Europa, que no hem reaccionat”, lamenta López. – M. COLL.