Les Nacions Unides ha establert el Cor Blau com a símbol reivindicatiu del comerç de persones, “un negoci d’escala mundial que genera molts beneficis i pocs riscos perquè, a diferència de la droga, un individu es pot revendre moltes vegades i sota amenaça la víctima no denúncia”, explica Rosa Cendón, membre de la Campanya Cor Blau a Catalunya i treballadora de SICAR Cat.
Per aquests motius, es considera que el comerç de persones és el nou esclavatge del segle XXI, encara que a l’Estat espanyol no es va tipificar com a delicte fins el desembre 2010.
Des d’aquestes associacions es denuncia que es tracta “d’una realitat molt invisible, però molt present a la nostra societat”. “Algunes fonts apuntes que avui a Espanya hi hauria 15.000 persones en situació d’esclavitud, però això només és la punta de d’iceberg”, segons Cedón.
De fet, aquesta xifra augmentaria considerablement si es tinguessin en compte tots els tipus d’explotacions que existeixen avui a la nostra societat. “Europa posa molt èmfasi en l’explotació sexual, però n’hi ha molts altres: extracció d’òrgans, treball, mendicitat, matrimoni forçat…”, recorda aquesta membre de la campanya Cor Blau a Catalunya.
A més, des de les entitats que treballen per eradicar aquesta realitat també es vol deixar clar que “tothom és una potencial víctima del tràfic de persones”. Encara que certament existeix un factor de risc: ser dona i jove; en els centres especialitzats en aquests tipus de víctimes, com és el SICAR Cat, s’atenen persones analfabetes i amb estudis universitaris, de més de 25 nacionalitats i de totes les edats.
I, segons ens explica Cedón, encara crida l’atenció un altre element que dramatitza més, si és possible, aquesta realitat: “moltes persones venudes han estat captades pels seus cercles més directes i familiars”. Un motiu més perquè siguin especialment importants les campanyes de sensibilització, reivindicació i prevenció com el Cor Blau. – MARIA COLL.
Escolta l’entrevista a Rosa Cedón de la Campanya Cor Blau a Catalunya: