En moments d’ escassetat, la imaginació vola més que en època d’abundància. I és aleshores quan apareixen noves propostes de consum responsable, sostenible i alternatiu. Aquest és el cas del lloguer de roba. Els mileuristes no volen renunciar al ritme frenètic i als canvis constants que marca la moda per això busquen alternatives que els permetin gaudir de certa varietat en el seu armari, però sens fer una gran despesa. Aquest nou sistema d’adquisició de roba ja compte amb botigues a Estats Units, Alemanya, França i Holanda i comença a buscar un espai en el mercat espanyol.
A l’Estat espanyol, aquest projecte, capitanejat per dues germanes alemanyes que viuen a Barcelona, Maria Schorn i Christine Schon, porta el nom de Robateca (ropateca.wixsite.com/ropateca-barcelona) . Es tracta d’una espècie de biblioteca de roba, exclusivament de dona, en la qual la gent pot llogar peces – totes elles úniques- segons una tarifa mensual. Concretament, paga 35 euros mensuals (despeses d’enviament inclosos) per adquirir llogades 4 peces de roba per una durada màxima de 30 dies. I un cop passat aquest període de temps, s’han de tornar ben netes i en bon estat.
Les fundadores d’aquesta empresa – en aquest moment disponible en format online i presencialment al barri de Gràcia de Barcelona- destaquen a la pàgina web que el seu objectiu és “fer un món una mica millor i tornar a la diversió de la moda la sostenibilitat i la responsabilitat”. I al mateix temps aconseguir que la roba torni a tenir valor i deixi de ser tan efímera.
De fet, aquesta no és la única iniciativa d’aquest estil que ha aparegut els darrers anys a Europa. A Hamburg (Alemanya) també existeix Kleiderei, una botiga de roba de lloguer; a Amsterdam (Holanda) hi ha Lena, establiment on es fomenta el lloguer de peces de roba i s’ofereixen col·leccions de dissenyadors locals amb la voluntat de promocionar-los; i, finalment, la botiga Todo Gratis Siga Siga de París (França), on ni és lloga ni és ven, només s’intercanvia roba. Només demanen dies condicions: que estigui en bon estat i que es pugui dur a una mà. Diferents propostes que ens demostren que no cal consumir cada temporada per tenir un armari ben variat. -M.COLL.
Podeu escoltar l’entrevista a Christine Schon a: