La plataforma País Conscient succeirà el Pla Nacional de Valors

Natxo Tarrés, un dels coordinadors del Pla Nacional de Valors, durant la seva intervenció al Born Centre Cultural aquest dilluns 24 d'octubre. Foto: J.S.
Natxo Tarrés, un dels coordinadors del Pla Nacional de Valors, durant la seva intervenció al Born Centre Cultural aquest dilluns 24 d’octubre. Foto: J.S.

El Pla Nacional de Valors va dur a terme aquest dilluns dia 24 a la sala Moragues del Born Centre Cultural el que probablement serà el seu darrer acte públic, on es va donar compte de la redacció i aplicació del propi pla. El pla, amb vigència fins el 31 de desembre passat, va originar-se el 2011 arran d’una reflexió del propi departament de Benestar Social i Família i va ser encarregat de coordinar a Pepa Ninou, cap del Programa de Civisme i Valors de la Direcció General d’Acció Cívica d’aquest Departament.

En el transcurs de l’acte, on van assistir unes dues-centes persones, hi van intervenir també cinc directors generals de diferents conselleries de la Generalitat que van apuntar elements del Pla que han estat interioritzats en les seves línies de treball. De la mateixa manera Xavier Guix -un dels coordinadors del Pla, actuant de portaveu de l’equip- va anunciar que el Govern de la Generalitat ha adoptat o adoptarà ben aviat fins a 500 mesures que permetran visualitzar amb concreció l’esperit del pla. El juliol de 2015 el govern va recepcionar les conclusions dels diferents grup de treball del Pla i és a partir d’aquí que s’han establert les mesures concretes en l’àmbit de cada conselleria.

De totes maneres, la novetat de la vetllada va arribar pràcticament al final de la sessió, quan el cantant Natxo Tarrés, un dels més de vint coordinadors temàtics que ha tingut el Pla, va anunciar que precisament aquest grup de persones ha decidit formalitzar una nova plataforma que es dirà País Conscient i que es dedicarà a seguir treballant en la línia de l’esmentat Pla.

“Volem ser un lobby, un espai de conspiració en el sentit d’ajudar a inspirar junts, com sempre ha intentat aquest Pla Nacional de Valors que hem anat fent nostre”, va assegurar el cantant de Gossos. En el mateix sentit, Natxo Tarrés va admetre la necessitat de “passar pàgina” després de pràcticament un lustre de feina però va explicar també el desig de seguir amb el treball que ha desplegat el Pla de Valors.

Entre els objectius del nou col·lectiu es va apuntar difondre els continguts del Pla, de manera que serveixi de brúixola a tots aquells col·lectius o entitats que ho demanin; aportar-los al Procés Constituent -de forma genèrica, sense aclarir com- i seguir recollint propostes i idees provinents de la ciutadania. “Ens posem a disposició de la societat per seguir inspirant, per seguir portant aquesta Bona Nova”, va cloure Natxo Tarrés.

En un altre moment de la vetllada Xavier Melloni, coordinador de l’eix “Persona”, va anunciar la creació de la Casa de l’Ésser, probablement a l’Hospital de Sant Pau, i també es va apuntar la possibilitat que Granollers i Olot desenvolupin el pla a nivell local a partir d’ara.

En la seva al·locució final, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va anunciar la posada en marxa d’un Observatori de Civisme i Valors, d’una enquesta de valors a nivell català equiparable a la que fan molts estats de la Unió Europea i d’un procés participatiu per copsar quines són les inquietuds dels catalans a nivell de valors.

A la redacció del Pla Nacional de Valors hi han participat uns 500 experts agrupats en vint grups de treball que corresponen als disset àmbits temàtics que configuren la societat (educació, cultura, ciència, art, salut, esport, medi ambient, economia, organitzacions, política, justícia, seguretat, comerç, entre d’altres) i a l’àmbit transversal sobre la persona. JOAN SALICRÚ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *