La infantesa del dibuixant Riad Sattouf no va ser fàcil. La seva mare, de nacionalitat francesa, va conèixer el seu pare, d’origen sirià, a la universitat de París, i la parella amb el fill petit van anar a viure a Síria, Líbia i altres països àrabs. Durant aquest periple, el petit Sattouf va viure el xoc de cultures com una dutxa d’aigua freda i avui, a través de la seva obra, trenca els tòpics de l’intercanvi cultural.
En el seu primer treball, El árabe del futuro (Ed. Salamandra), guanyador del Festival Internacional del Còmic d’Angulema, Sattouf explica la seva infantesa, la d’un nen ros, a l’Orient Mitjà entre els anys 1979 i 1984, una història que ara continua en el segon volum que acaba de publicar, que porta el mateix nom, però amb un altre subtítol, “Una juventud en Oriente Medio (1984-1985)”.
En aquest segon còmic, l’il·lustrador explica escenes com el mal tracte sàdic sofert per part d’una mestra o la història d’una dona que mor a mans del seu pare i germà per haver-se quedat embarassada fora del matrimoni. Però, l’autor també explica de forma amable altres elements, com les classes d’àrab, la vida a la naturalesa i el contacte amb els animals.
Sattouf rebutja qualsevol lectura política de la seva pròpia història, però el cert és que resulta una crítica a la interculturalitat, ja que segons ell mateix explica, a Síria el miraven estrany per ser ros i parlar francès i a França tampoc era ben acollit per tenir nom àrab. Realment, com molts altres fills de la immigració, un noi fora de lloc.- REDACCIÓ.