L’informe PISA alerta que set de cada deu adolescents espanyols se senten «malament» si no tenen connexió a internet. Una dependència que, sense cap mena de dubte, pot augmentar encara més a l’estiu perquè els joves tenen més temps lliure. «Quan les hores de connexió o l’ús afecten la vida i les relacions —no dormir prou, arribar tard a les cites…—, cal preocupar-se», alerta el professor de Psicologia i director de desenvolupament de l’eHealth Center de la UOC, Manuel Armayones. Aquest expert dona cinc pautes perquè els adolescents facin un ús racional d’internet durant les vacances.
Connectar-se poc. Tot i que no hi ha estudis que dictaminin quin és el temps màxim recomanable de connexió a internet, Armayones recomana que es delimiti segons l’edat i l’ús. «Com més petits, més clares han de ser les normes», puntualitza. En el cas de les vacances d’estiu —recomana—, com més poques hores millor, perquè així els joves les aprofiten per a fer relacions personals i per a gaudir d’experiències que no depenguin d’una pantalla. «L’ús del mòbil s’hauria de limitar per a organitzar activitats presencials», afirma.
Accedir-hi sempre a la mateixa hora. Aquest expert recomana establir un horari de connexió a internet. «Això implica que pares i fills n’han parlat i hi ha hagut una negociació», diu.
Restringir l’accés a alguns webs. S’ha de deixar clar des del començament a quines pàgines web poden entrar i a quines no. «Els joves, a més, no han de fer servir contrasenyes, han de tenir els telèfons oberts i les connexions i els llocs físics des d’on es connectin han d’estar controlats pels pares», afegeix.
Deixar el mòbil en un lloc comú a la nit. «A les onze de la nit un nen de deu anys no necessita un mòbil per a res», deixa clar Armayones. Una bona opció a la nit és apagar el dispositiu i deixar-lo en un lloc comú, com el menjador o la cuina. «Això ens permetrà assegurar-nos que descansen prou temps i, alhora, pot ajudar a generar hàbits, com la lectura», apunta.
Els pares han de donar exemple. «Si treus el mòbil al teu fill i tu mires el WhatsApp, no li dones bon exemple», afirma Armayones. En aquest sentit recomana que el compromís de desconnexió sigui mutu. Es pot fer, per exemple, en forma de joc. «Així els pares també ho aprofiten per a fer desintoxicació digital durant les vacances».
El director de desenvolupament de l’eHealth Center de la UOC destaca precisament la importància que els grans també desconnectin de la xarxa a l’estiu. Per a aconseguir-ho també dona cinc consells.
Tancar els temes pendents els primers dies. Durant dos o tres dies es pot dedicar una estona curta a comprovar que tot queda tancat: missatges, lliuraments… «És important que no hi hagi una interrupció brusca i que durant els primers dies fem un treball conscient de preparar-nos».
Informar que farem vacances. Cal programar els dispositius per a avisar que, excepte per a urgències, estarem alguns dies desconnectats. Per a fer-ho, es poden utilitzar els avisos del correu electrònic o es pot canviar l’estat del WhatsApp.
Invisibilitzar les apps relacionades amb la feina. Cal suprimir de la pantalla principal del mòbil les aplicacions relacionades amb la feina (els calendaris, el correu electrònic professional, les eines de gestió d’informació i temps, etc.) i posar-les en un segon nivell.
Fer neteja i alliberar la memòria digital. La neteja i l’endreça són importants tant en el punt de treball físic com en les eines tecnològiques. Cal alliberar la memòria del mòbil, eliminant-ne apps que no fem servir, arxius i qualsevol element que condicioni el temps de descans.
Sortir sense mòbil o portar-lo desconnectat. En cas que s’hagi de portar, és important adquirir el compromís amb les persones del nostre voltant de dedicar l’atenció mínima possible al mòbil. – REDACCIÓ.