Periodisme contra els rumors falsos sobre els immigrants

Una nova iniciativa periodística pretén desmentir els rumors falsos que es difonen a través de mitjans i xarxes socials relacionats amb la immigració, i oferir informació contrastada i veraç sobre els immigrants i refugiats. Es tracta de Maldita Migración, un portal impulsat per Maldita.es, un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que lluita contra les ‘fake news’. Maldita Migración compta també amb el suport d’Oxfam Intermón.

Des d’aquesta plataforma s’analitzen les informacions que apareixen sobre aquest tema i es comprova que les dades siguin reals i veraces, amb la voluntat d’alertar de possibles fake news i desinformacions que corrin per la xarxa. Per això fan servir la metodologia del fact-checking, i elaboren desmentits amb informacions i fets contrastats.

Amb aquesta iniciativa volen contribuir que la ciutadania tingui accés a dades i notícies fiables sobre el fenomen de la migració, i posar fi a una manipulació que sovint està planificada, tal i com denuncien els impulsors del projecte de Maldita Migración. I és que un de cada tres rumors que es recullen des de la plataforma Maldita.es té a veure amb potencial desinformació sobre migracions.

Una de les notícies que ja han desmentit és la que corre per les xarxes socials i assegura que prop de 7000 immigrants estan rebent ajudes per pagar el lloguer a la comunitat de Madrid. Segons la confirmació realitzada per Maldita Migración, de les 6.900 persones admeses per rebre aquest ajut, 4.439 tenen nacionalitat espanyola i només 2.622 son estrangeres. – J. V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *