Sovint es parla dels efectes negatius que la tecnologia té en les persones: addicions a les xarxes socials, frustracions, invasió de la nostra privacitat i acceleració del nostre ritme de vida són algunes de les crítiques habituals. Però les noves tecnologies també poden obrir un camí nou en els tractaments mèdics i científics. Per exemple, els experts assenyalen la utilitat de la realitat virtual per tractar diferents tipus de fòbies i trastorns psicològics.
La Realitat Virtual està donant bons resultats en trastorns d’interacció o comunicació social, com és el cas de la síndrome d’Asperger, un trastorn de l’espectre autista que provoca dificultats en les habilitats socials, de conducta o comunicació. Així ho demostra el projecte CicerOn, que porta a terme al Centre Universitari en Tecnologia i Art Digital (U-tad).
Es tracta d’una aplicació per a l’entrenament de presentacions en públic, debats i interaccions socials adreçada a persones amb discapacitat amb aquesta malaltia..
Gràcies a la capacitat d’immersió de la realitat virtual, el projecte ‘Ciceró’ fa possible la pràctica de parlar en públic, de manera que ajuda a aquestes persones a disminuir la por, ansietat, fòbia o rebuig que els provoquen aquestes situacions, a adaptar-se a elles i, d’aquesta manera, a millorar el seu acompliment tant educatiu com professional.
A més, la Realitat Virtual s’ha demostrat molt eficaç per tractar trastorns d’ansietat, ja que permet plantejar als pacients situacions concretes. Amb les ulleres de realitat virtual, el pacient i el psicòleg poden anar controlar el temps d’exposició i el grau dels estímuls rebuts i anar treballant el seu problema en diferents sessions. – J.Vives