Quan s’ha de regalar el primer mòbil a un menor?

Segur que a moltes cartes als Reis d’infants i adolescents hi ha videoconsoles, tauletes, telèfons mòbils o rellotges intel·ligents. Són motiu d’il·lusió per als joves digitals, però també motiu de preocupació per als seus pares i mares. Moltes famílies es pregunten quina és l’edat adequada per començar a regalar aquests aparells tecnològics més propis del món dels adults.

Els experts coincideixen a assenyalar que no hi ha una edat per a regalar tecnologia, però la decisió no s’ha de basar mai pensant que aquests dispositius en «mainaders tecnològics». És molt important que les famílies aprenguin a posar normes d’ús i fomentar-ne un consum responsable entre els seus fills.

Els experts recomanen que tant l’ús de la tecnologia, com el de la televisió, ha de ser un projecte familiar de consum responsable compartit. I en aquest sentit, l’arribada d’un mòbil a la família també ha de ser una decisió molt meditada i consensuada. Per això, els pares que es plantegen regalar el primer mòbil al seu fill aquest Nadal s’haurien de respondre primer algunes preguntes: “Quin sentit tindrà incorporar aquest aparell a la vida de l’infant o el jove? Quins són els beneficis que li ofereix i a quins riscos es pot exposar si en fa un mal ús?”. Així ho recomana el professor de metodologia de la investigació dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació i investigador del grup GenTIC de l’IN3 de la UOC, Julio Meneses, que defensa que l’arribada del mòbil a casa ha de ser una «decisió consensuada amb la família».

«Que aquests dispositius aterrin a la vida d’un infant, sense haver-ho consensuat abans amb ell o ella, no és la millor opció», afirma. Meneses creu que un mòbil no s’ha de regalar com a premi del bon comportament o de les bones notes, sinó una decisió debatuda i consensuada entre els membres de la família.

«Quan regales una videoconsola, decideixes en què invertirà el temps el teu fill. Jugar a videojocs no és dolent, però cal tenir en compte que el temps que hi dedica pot competir amb el temps dedicat a altres activitats. Per exemple, si un nen és molt sedentari, regalar una videoconsola pot ser un còctel Molotov per a l’organització del seu temps. En canvi, si es fa aquest regal a un jove molt actiu, amb unes relacions socials adequades i a qui agrada fer esport, la videoconsola no li representarà cap problema», explica, remarcant la importància d’establir unes normes clares. – REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.