Segons els experts, en menys de 15 anys serem testimonis d’una transformació radical de la indústria de l’automòbil, amb la implantació dels cotxes autònoms. Les previsions és que al 2030 la indústria deixi de vendre cotxes tradicionals per comercialitzar només vehicles “intel·ligents”, capaços de prendre les seves pròpies decisions. Al 2040 els cotxes autònoms representaran un 50% del total i cap al 2060 arribaran al 75%. Davant aquesta revolució de la robòtica, els experts també apunten a la necessitat de proveir d’ètica aquestes màquines.
Un informe de la consultora McKinsey assegura que les màquines s’equivoquen menys que els humans, i que els vehicles autònoms permetrien reduir en un 90% els accidents. Però això també comporta implicacions ètiques. «Pensem en un vehicle autònom que en una situació en què no pot evitar un accident ha de decidir entre protegir els ocupants del vehicle o protegir els vianants; no solament és aconsellable, sinó també indispensable, que els algoritmes incloguin paràmetres ètics», afirma David Martínez, professor de Filosofia del Dret de la UOC. La professora dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Maria Antònia Huertas explica que les màquines «tindran l’ètica que els humans conscientment hi hagin incorporat en el disseny i desenvolupament, basada en regles, normalment a imatge humana».
En aquest sentit, ja hi ha projectes en marxa que treballen al voltant de la qüestió de l’ètica de les màquines, com per exemple el projecte Màquina de la Mora que ha posat en marxa l’Institut Tecnològic de Massachusets (MIT). En un web es plantegen diferents escenaris en què els cotxes han de prendre decisions i es recullen les opinions que aporta la gent sobre el que creu que s’hauria de fer en cada cas. Així es recullen dades per aplicar a les màquines l’ètica humana. També Google ha creat un comitè d’ètica destinat a supervisar els projectes que impliquen la intel·ligència artificial.