Neveres solidàries contra el malbaratament alimentari

nevera solidariaNeveres en llocs públics com ara associacions o casals, en què qui vulgui hi pot anar a deixar menjar i qui vulgui també el pot anar a recollir. Aquesta és la proposta de la “nevera solidària” que s’ha instal·lat a l’Ateneu Harmonia del barri de Sant Andreu de Barcelona. Una iniciativa que a Euskadi i a la resta de l’Estat funciona des de fa més temps.

Álvaro Saiz, impulsor de la “nevera solidària” a nivel estatal, explica que aquesta proposta està oberta “a tota la ciutadania”, i que els donants de menjar van des de “restaurants a particulars o intermediaris tipus magatzems, que tenen productes molt propers a la seva data de caducitat i que els donen a la nevera en lloc de llençar-los”.

L’objectiu d’aquest projecte és contribuir a reduir la ingent quantitat d’aliments que llancem a les escombraries. “En el fons de la iniciativa hi ha una crítica al sistema: tirem massa menjar. Concretament es llencen unes 1.600 milions de tones de menjar; quan només amb el 40 percent d’aquesta quantitat es podria acabar amb la gana al món”, denuncia Álvaro Saiz.

La nevera compleix amb totes les garanties de salubritat i sempre té una o més persones que se’n fan responsables. “No és una nevera enmig de la plaça del poble, sinó que es posa sempre a través d’una associació i cal que hi hagi un responsable o un grup de treball que es faci càrrec de la neteja, de retirar els aliments que caduquen, etc”, explica Saiz. Actualment ja hi ha onze neveres solidàries repartides arreu de l’Estat espanyol. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *