Aquest mes, a Valors, ara que s’acosta l’estiu, provem de baixar el ritme i per això parlem amb Carl Honoré, el periodista canadenc que el 2004 va escriure Elogio de la lentitud posant en marxa el que se n’ha dit moviment Slow, el moviment Lent. No es tracta, ben bé, de reivindicar fer les coses amb lentitud sinó al ritme que cadascú decideixi, per això el valor que presideix la portada del número vigent és el Ritme. “La filosofia Slow no significa fer-ho tot a pas de tortuga. Això seria absurd! No sóc extremista”, afirma Honoré a l’entrevista.
Fora del monogràfic, parlem amb Xavier Casals, doctor en història per la Universitat de Barcelona i expert en extrema dreta europea. Fugint dels tòpics sobre la qüestió, ens fa adonar que l’extrema dreta és essencialment un moviment antiglobalització, que apel·la a l’etnos -a una comunitat nacional homogènia- i no pas al poble en general. “En resum els d’extrema dreta són partits antiglobalització des de la dreta. S’oposen als fluxos migratoris, a la deslocalització d’empreses, a la cessió de sobirania, a no tenir fronteres, a la penetració d’altres cultures… Un moviment antiglobalització des de la dreta que no es presenta com a tal”, afirma.
A la secció Històries amb valor, Maria Coll recorda com l’any 1980, en una històrica reunió coordinada per l’anomenat Gabinet de la Consciència, l’exprimer ministre Ian Smith, el fill del qual formava part d’aquest grup, i Robert Mugabe, líder de la Unió Nacional Africana de Zimbabwe (ZANU-PF), van evitar una guerra.
I finalment, la secció Propostes s’obre amb un article de Lucia Montobbio sobre l’exposició Making Africa que fins el 28 d’agost s’exposa al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Si voleu llegir la revista sencera, acudiu als nostres punts de venda o compreu-la directament al nou iQuiosc.cat.