La transparència és un valor que està de moda. Es reivindica a l’àmbit de la política – el darrer any s’han aprovat lleis específiques al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya-, a l’empresa, a la banca, a la sanitat, a les xarxes socials… Davant d’aquest panorama d’eufòria, aquesta setmana en el programa “Valors a l’alça” de La Xarxa, el catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Manuel Cruz, n’ha advertit dels seus perills.
“La transparència és important en allò que tingui a veure en tots, ara bé, podem córrer el perill de confondre transparència en visibilitat i no tot s’ha de poder veure en qualsevol moment”, ha explicat en primer lloc als micròfons de La Xarxa. I encara ha puntualitzat: “Una cosa és que les coses es puguin saber i l’altre que hagin d’estar disponibles en qualsevol moment. Control no vol dir transparència”.
Però encara ha fet un segon avís: “Tambéhem de separar les coses que són d’interès públics i les coses públiques, ja que sinó caurem en l’obscenitat”. “No és el mateix el cas Lewinsky que els papers de Wikileaks”, ha posat com a exemple. “Actualment s’estan explicant moltes coses de polítics que no tenen res a veure amb la seva funció. La carnassa està substituint la transparència”, ha assegurat.
Segons Cruz és evident que totes les lleis aprovades els darrers mesos responen a “un moment de sensibilitat” de la població respecte la corrupció i “volen tranquil•litzar políticament a la ciutadania”, però ha recordat que” això no vol dir que abans no hi hagués control encara que les dades no es fessin públiques” ni que les actuals lleis siguin útils per acabar amb la corrupció.
En resum, el catedràtic de Filosofia contemporània de la Universitat de Barcelona aposta per aplicar com a criteri bàsic “el control democràtic” i només quan calgui recórrer a la transparència, perquè “no en tots els casos és necessària”. I posa com a exemple, “ igual que no ens espanta que hi hagi secret de sumari en certs casos judicials perquè tenim confiança amb el magistrat, hauria de passar el mateix a l’àmbit de la política”.
Manuel Cruz també és un dels participants del monogràfic que aquest mes de juny la revista Valors dedica a la transparència, en qual també s’hi pot trobar una entrevista a Rafael Ribó, Sindic de Greuges de Catalunya; un article de Jesús Lizcano Álvarez, president de Transparència Internacional Espanya i una col·laboració de Pere A. Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions.