Locals d’oci contra les agressions sexuals

Vuit locals de Barcelona ja estan aplicant un protocol de prevenció i actuació davant les agressions sexuals impulsat per l’Ajuntament i que és pioner a l’Estat espanyol. El protocol té com a lema “No callem” i busca visibilitzar i donar resposta a qualsevol tipus d’agressió sexual. Es tracta de set locals del Passeig Marítim de Barcelona i una discoteca de Sarrià-Sant Gervasi. En els propers dies també s’hi afegirà una altra discoteca de Platja d’Aro.

A més, també apliquen aquest protocol diverses sales de concerts  de la ciutat de Barcelona, com la Sala Apolo, Razzmatazz, Plataforma, Sidecar, Tarantos, Arena, Jamboree, Marula i Moog i, també, els tres principals festivals de música que tenen lloc a Barcelona, el Primavera Sound, el Sónar i el Cruïlla.

La mesura inclou cartell informatius i una formació específica per als treballadors del local que els permeti detectar conductes masclistes. A més, compten amb un protocol d’acció en possibles agressions. Quan alguna de les persones sigui víctimes d’una agressió han de demanar per “L’Àngela” a la barra, i així s’activaran els mecanismes de seguretat establerts.

Els locals d’oci nocturn no són els únics espais on es poden produir agressions o comportaments abusius, però, sobretot, poden ser espais de captació i d’apropament que poden desencadenar en una agressió sexual a l’espai públic, el transport públic o a un domicili, llocs on amb més freqüència es donen aquestes mostres de violència de gènere.

L’Enquesta de violència masclista de Catalunya 2016 mostra que les agressions sexuals per part de persones conegudes o desconegudes (no per parella o exparella) es produeixen tant en el transport, l’espai públic, els centres esportius, cases d’amics, l’escola, el lloc de feina com en l’oci nocturn.

Segons aquesta enquesta, els intents de violació i violacions es produeixen fonamentalment a cases particulars i a l’espai públic, mentre que els tocaments amb violència o sense violència es produeixen sobretot a l’espai públic, al transport públic i en menor mesura als espais d’oci: el 55,52% dels tocaments sexuals amb violència es van donar a l’espai públic i el 29,29% dels mateixos es van produir a espais d’oci i, pel que fa als tocaments sexuals sense violència, el 42,34% es van donar al transport públic i el 31,03% a espais d’oci. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.