Oscar Wilde, escriptor irlandès de finals de segle XIX, ja deia que l’èxit «sempre tenia alguna cosa d’indecorós» perquè tenia certa dosi «d’ambició ». I aquesta idea, en part, ha arribat als nostres dies. Molta gent associa l’èxit exclusivament a l’afany d’obtenir més diners i prestigi social. Tampoc ha ajudat que alguns atletes reconeguts hagin confessat obertament els darrers mesos que han fet ús de substàncies il·legals per aconseguir medalles o que destacats empresaris hagin estafat. En definitiva, avui i especialment en la nostra societat, la paraula “èxit” no gaudeix de gran prestigi.
L’èxit, però, si es juga net, no és dolent. A diferència de la fama – fugissera i que pot ser fruit d’un cop de sort-, l’èxit l’obtenen aquells que treballen, que s’esforcen, que tenen unes fites, que se superen dia a dia, que no es desmoralitzen, que gaudeixen de la seva feina, que saben adaptar-se a les circumstàncies, que treballen en equip… i, sobretot, que saben complementar el seu talent –aquest sempre és imprescindible- amb comportaments ètics. I només són les persones que han fet aquest procés les que poden dir que l’èxit no és una fita, sinó un camí.
Ens ajuden a reflexionar sobre aquest tema el pedagog Gregorio Luri, l’actor Albert Triola, el director de l’Observatori de Valors, Àngel Castiñeira; el psicòleg Joan Vives i l’empresari Esteve Vilaseca.
Amb aquest número la revista s’afegeix a la reflexió sobre l’èxit que hem obert amb la publicació del llibre Ètica i èxit. Converses amb valors, publicat conjuntament per l’Associació Cultural Valors i l’Editorial Proteus i que aquest Sant Jordi podreu trobar a les llibreries. Un recull d’entrevistes de personatges coneguts i testimonis d’haver aplicat el bon comportament en el seu camí cap a l’èxit.