L’ètica dels robots a debat

Què significa ser humà? Són els robots nostres antagonistes? És l’ètica la clau per entendre i possibilitar la relació entre humans i robots? Aquestes són algunes de les qüestions a les que s’intentarà donar resposta en un cicle de conferències al CosmoCaixa emmarcat al voltant de l’exposició ‘Robots. Humans i màquines‘.

A través de sis diàlegs directes entre especialistes en robòtica, intel·ligència artificial, ètica i filosofia, es reflexionarà sobre l’escenari que s’obre en un món on la interacció humà-robot comença a arribar a uns límits impensables fa només unes dècades. L’ús de la robòtica i la intel·ligència artificial, cada vegada més presents en tots els sectors de la societat, comporta certes conseqüències ètiques i ens planteja qüestions inèdites, com ara el paper de l’ètica per regular aquesta interacció entre humans i màquines.

El cicle s’enceta aquest mateix dimecres, 3 d’octubre, amb la conferència sobre ‘Robots, humans i llocs de treball’, a càrrec de Ken Goldberg, artista, inventor i professor d’UC Berkeley i Albert Florensa, professor de la Càtedra d’Ètica de l’IQS, Universitat Ramon Llull.

La segona conferència, el 10 d’octubre, parlarà de “¿Robots que prescriuen i curen? ¿Màquines que tenen cura? i comptarà amb Lydia Feito, professora de bioètica a la Universitat Complutense de Madrid i José del R. Millán, director de l’Brain-Machine Interface Lab, EPFL.

Robòtica, autonomia i presa de decisions serà el tema de la tercera conferència, que es farà el dia 17 d’octubre, amb Maite López Sánchez, investigadora de l’Institut de Recerca d’Intel·ligència Artificial i Diego Gracia, metge, escriptor i filòsof. Investigador del CSIC.

El 24 d’octubre serà el torn de parlar d’intel·ligència humana vs. intel·ligència artificial Itziar de Lecuona, membre del Comitè de Bioètica de Catalunya i de l’Observatori de Bioètica i Dret i Ramón López de Mántaras, director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial CSIC.

La influència dels robots en la nostra vida i en la relacions afectives centrarà la penúltima conferència, el 13 de novembre, amb Marcel Cano, professor d’ètica (UB) i bioètica (UVIC) i Carme Torras, cap del grup de Percepció i Manipulació a l’Institut de Robòtica Industrial (CSIC-UPC).

El cicle acabarà el 24 de novembre amb una conferència sobre Transhumanisme, ètica i la igualtat de les persones a càrrec de Jordi Pigem, filòsof, escriptor i assagista.

Totes les conferències es faran al CosmoCaixa i seran a les set de la tarda. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.