L’estrès fa perdre memòria i l’esport la manté en forma

Senior Man Doing Crossword Puzzle In Garden
Un home enllesteix uns mots encreuats. Font: vidaactiva.cat

Per què perdem memòria quan ens fem grans? Què podem fer per a evitar-ho? Professors de Psicologia de la UOC afirmen que l’estrès és un mal enemic i que l’esport és un bon aliat per combatre’l. «L’estrès lesiona les neurones» i les deixa més vulnerables, fins al punt que poden acabar morint, explica el neurocientífic Diego Redolar. En canvi, «mantenir-se físicament actiu», practicant activitats adaptades a cada edat, «pot estimular les funcions d’atenció i de memòria», diu la psicòloga experta en aquest àmbit Modesta Pousada.

«Tots els episodis estressants que han tingut lloc en la nostra vida poden augmentar la probabilitat que patim problemes de memòria durant l’envelliment», afirma Redolar. Com? Estudis científics han trobat que «les hormones de l’estrès danyen les neurones i això les deixa en un estat de màxima vulnerabilitat».

Durant l’envelliment és bastant habitual que es donin «canvis en la quantitat de flux sanguini que arriba al cervell, atès que el sistema vascular també envelleix. Aquests canvis en condicions neuronals normals podrien passar inadvertits; però, si topem amb neurones vulnerables, poden resultar letals», alerta aquest professor de la UOC.

Hi ha una sèrie de factors que estan relacionats amb el rendiment de la nostra memòria: «el nivell educatiu, l’estat de salut general o l’estat d’ànim», explica Pousada. Hi ha estudis científics que han demostrat que «persones d’un nivell educatiu menor tendeixen a experimentar un declivi de memòria més gran que no pas les de nivell educatiu superior», comenta aquesta psicòloga de la UOC.

Jocs de taula i llegir, entre les activitats recomanades
Hi ha moltes activitats quotidianes que podem fer per a «estimular les funcions d’atenció i de memòria: jugar a algun joc de taula (cartes, dòmino…), llegir, assumir un repte nou (com ara aprendre a fer servir internet, començar a estudiar un idioma o cultivar un hort), mantenir-se físicament actiu –adaptant el tipus d’activitat a les característiques i l’edat– i tenir cura de les relacions socials», explica Modesta Pousada.

Totes aquestes activitats ajudaran a mantenir la ment i el cos «en forma». Redolar afegeix: «L’exercici no solament és avantatjós per a fomentar el naixement de neurones noves, sinó que també ajuda a mantenir un equilibri i un entorn òptim en el nostre cervell».

Les TIC, un gran al·licient
«Les TIC poden ser un instrument molt útil per a la gent gran», constata Pousada. I en posa alguns exemples: «un avi pot voler aprendre a parlar amb els néts per Skype si viuen lluny de casa, o organitzar un viatge a partir de la informació que trobi a la xarxa o apuntar-se a la UOC perquè la història l’encanta i no n’ha pogut estudiar mai». REDACCIÓ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.