Més d’un centenar d’entitats del tercer sector ambiental de Catalunya (TSAcat) participen aquest divendres en el III Congrés TSAcat que se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb la voluntat d’establir sinèrgies i aliances, i promoure la col·laboració entre entitats ambientals del territori posant l’accent en els reptes ambientals a mitjà i llarg termini.
Durant el congrés s’abordarà el rol i el paper de les entitats socials i ambientals en la implementació de les polítiques ambientals del país. Però sobretot, es debatrà sobre els grans reptes ambientals per als propers anys i què es pot fer per a donar-hi resposta. Entre aquests reptes s’hi inclouen el canvi climàtic i la problemàtica de la qualitat de l’aire, les lleis de territori, de biodiversitat i d’espais agraris, qüestions sobre l’educació i voluntariat ambiental, la sobirania energètica o la municipalització del recurs de l’aigua. Totes aquestes qüestions es debatran a les diferents taules rodones programades al Congrés: la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), Eco-unión, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC), Plataforma ‘Aigua és Vida’, i Ecoserveis.
Així mateix, s’ha organitzat un espai de relació entre entitats, ‘Fem Xarxa’, per afavorir el coneixement dels participants i fomentar estratègies de col·laboració per a compartir recursos, cercar aliances i sinèrgies professionals, així com identificar propostes per reforçar el treball en xarxa a nivell de sector.
El tercer sector ambiental a Catalunya
Segons dades de l’últim Baròmetre del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, existeixen unes 220 organitzacions no governamentals i entitats privades sense finalitat de lucre centrades en l’àmbit de l’ecologia, la sostenibilitat ambiental i, en general, la protecció i la millora del medi ambient. Aquestes entitats compten amb prop de 25.000 socis, al voltant de 5.500 voluntaris, i representen un volum econòmic de 19,3 MEUR.
El TSAcat està format per les organitzacions de titularitat privada sense ànim de lucre amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic, la missió de les quals està vinculada a la protecció i millora ambiental i a la sostenibilitat. És un actor clau en la construcció d’una societat més sostenible, en ser molt actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals. A més, és un element de cohesió i inclusió social en el territori que, especialment a través del voluntariat, propugna valors socials positius.- REDACCIÓ