Després de la crisi econòmica, es posa més en evidència que mai l’efecte de les desigualtats entre nosaltres. “Són una ferida social”, ens alerta la filòsofa Alicia García Ruiz, protagonista del monogràfic del número de març de Valors, apuntant que les conseqüències de la desigualtat van molt més enllà de l’àmbit estrictament econòmic. Al monogràfic també hi intervenen Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia; Enric Canet, escolapi i director de Relacions Ciutadanes del Casal d’Infants del Raval; Jordi Sabaté, professor de la Facultat de Treball Social i Educació Social Pere Tarrés de la URL; i Joan Trullén, professor d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
D’altra banda, al bloc d’actualitat, Valors es refereix als “més vulnerables entre els vulnerables”, els menors immigrants no acompanyats que arriben cada any a casa nostra. Es tracta d’un centenar de menors que cada any travessa la frontera il·legalment amagats en baixos de camions o en vaixells i que, en el cas que arribin a Catalunya, són internats als centres de la DGAIA, la Direcció General d’Atenció a la Infància. Es tracta, doncs, d’un fenomen que la Generalitat atén però no de la manera que caldria des d’un punt de vista legal i ètic, segons Albert Parés, de l’associació Noves Vies, amb qui parlem.
A la secció Històries amb valors Maria Coll parla del tribunal de Tòquio. Menys conegut que el de Nuremberg, el Tribunal Penal Militar Internacional de l’Extrem Orient (1946-1948), amb base a la capital nipona, també va ajudar després de la Segona Guerra Mundial a assentar les bases del futur dret penal internacional.