L’Amor

Amb el mes d’abril arriben dues festes de tradició religiosa a casa nostra: la Pasqua, festa per excel·lència dels cristians i la diada de Sant Jordi, que tot i ésser de treball, s’ha convertit en la festa més popular i esperada pels catalans. El llibre i la rosa són símbols que hem exportat a d’altres països del món.

Sant Jordi, entre altres coses, expressa el desig de saviesa i la capacitat d’estimar, dos valors imprescindibles i que estan a l’arrel antropològica d’avui dia. L’ésser humà és lliure, intel·ligent i capaç d’estimar. Mantenir les persones en la ignorància constitueix una de les formes més habituals de domini i explotació. Tota persona té el dret a desenvolupar la seva intel·ligència de manera digna i suficient. I no solament per adquirir uns coneixements, sinó també per assolir la saviesa de viure en plenitud. No ens podem conformar amb l’acumulació de dades i d’informació, cal aprendre a llegir la lletra escrita, però també els esdeveniments, els signes i símbols, les actituds i totes aquelles situacions que ens ajudin a adquirir la capacitat de gaudir de la vida. Un llibre és un regal d’aquesta saviesa, que ens fa llegir la nostra existència i la dels altres, per descobrir el misteri que s’amaga en la realitat que ens envolta i toca viure.

La rosa expressa la necessitat d’estimar i deixar-se estimar de l’ésser humà. L’amor no és un suplement, quelcom opcional que puguem viure o no. És consubstancial a la vida, un element essencial de la persona humana. L’amor l’hem reduït a l’àmbit de la família o dels amics, però conté tants matisos i expressions com relacions humanes hi ha. Fa falta amor en totes les relacions interpersonals (socials, polítiques, culturals, lúdiques, laborals, etc.) i també en les relacions intergrupals. Sense aquesta estima no pot existir la solidaritat.

Finalment cal dir que aquesta saviesa i estimació, tot i ser tan vitals i necessàries, no es poden imposar ni exigir, han de donar-se lliurement perquè siguin veritablement humanes. Per això Sant Jordi representa el cavaller, l’home lliure, senyor de si mateix, intel·ligent i que estima. Aquesta és la seva fermesa i valentia. Aquests valors són els que també hem d’exportar si volem una societat més justa i en pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *