Per què som tan violents?

Aquest darrer mes hem presenciat diversos esclats de violència als carrers de diferents ciutats del món: Barcelona, Santiago de Xile, Hong Kong, Quito… És notícia el grau o les característiques de la violència, però, lamentablement, la violència, en el nostre món, no és una novetat. La violència, en més o menys mesura, forma part de la majoria de societats.
De fet, cada vegada, el ventall de tipologies de violències és més ampli. Si només tenim en compte la forma d’agressió podem parlar de violència física, psicològica, emocional, verbal, sexual, espiritual, cultural, econòmica o laboral. Però també podríem classificar la violència tenint en compte qui l’executa o quines causes la provoquen. Estudiar i catalogar la violència d’una manera precisa o parlar-ne d’una forma més contínua als mitjans de comunicació no vol dir pas, segons els experts, que ara siguem més violents que fa uns segles. Tot al contrari. Això sí, ara som més conscients respecte què cal considerar i denunciar com a violència i què no. En aquest sentit la violència de gènere, el bullying o la violència policial serien exemples clars.

Sembla que cada vegada tenim més la certesa que la violència no és el camí, que les conseqüències de la violència no són beneficioses per a ningú, ni per la víctima ni pel victimari. “La violència és un animal incontrolable, que sol acabar atacant al seu propi amo”, afirmava el psicòleg Renny Yagosesky. Per això en aquest número no ens volem fixar tant en les derives que provoca la violència, sinó en el seu origen. Per què som violents? D’on neix la violència?

Els experts consultats afirmen que l’home és agressiu per naturalesa. La por, la frustració, les injustícies, la desesperació… fins i tot una eufòria desfermada pot degenerar en una conducta impulsiva agressiva. La violència, en canvi, ja no és una reacció purament natural, sinó un pas més. Inclou una dosi de gratuïtat. La diferència entre ambdós conceptes és clau i el pas d’un a l’altre s’esdevé en un petit instant.

Tenint en compte això. Quina és la millor via per eradicar la violència? Hi ha petits consells que per senzills no s’han de menystenir pas, per exemple, comptar fins a deu abans de reaccionar davant de qualsevol fet, però ja us avancem que el problema es força més complex i, davant aquest fenomen, no hi ha solucions miraculoses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *