Els principis bàsics de la fe bahà’í són la unitat de Déu, la unitat de la religió i la unitat de la humanitat. La paraula unitat és bàsica en aquesta religió monoteista. La unitat, segons explica, Mari Carmen Medina, membre del consell local de Terrassa d’aquesta comunitat, “és una manera de viure, però, en aquest moment de la humanitat, també és un objectiu”. La unitat és concebuda “com una virtut molt potent , creadora de gran força i capaç d’unir elements, idees, accions i pensaments, iguals o diferents, amb l’objectiu de contribuir a la millora del benestar de tots”.
De fet, en la fe bahà’í la unitat es relaciona molt estretament a una altra paraula també bastant usual per a ells: l’harmonia. Aquest terrassenca ho explica de forma molt gràfica: “la unitat produeix harmonia , però al mateix temps et permet valorar allò que cada part aporta al conjunt, com el so que creen els diferents instruments d’una orquestra”. Dos passos, unitat i harmonia, que porten a la pau, ja que amb la recerca d’unes bases comunes es contribueix a la resolució de conflictes. “El benestar de la humanitat, la pau i la seguretat, no es podran aconseguir fins que la unitat sigui fermament establerta”, va deixar escrit Bahá’u’lláh al segle XIX.
Ara bé, per evitar possibles confusions respecte el concepte unitat, els seguidors de la fe bahà’í fan un apunt: “la unitat no comporta que tothom tingui la mateixa aparença o actuï igual”. Unitat no és igual a uniformitat. Precisament, els bahá’ís creuen en la unitat en la diversitat; en l’aportació de cada individu o grup a la societat, respectant i promovent les diferencies culturals, lingüístiques i artístiques, entre altres. De fet, el fundador Baháu’lláh va condemnar el prejudici racial i ètnic amb aquestes paraules: “Tanca els teus ulls a les diferències racials, i dona a tots la benvinguda amb la llum de la unitat”.
Finalment, la idea del concepte d’unitat del gènere humà també es relaciona amb la visió igualitària i equitativa que aquesta religió anhela per a la societat i el món. Per exemple, Bahà’u’llàh fa una crida a la justícia econòmica i a la redistribució de la riquesa; a l’educació universal o a la igualtat entre homes i dones.
21 d’abril, dia sagrat
La fe bahà’i té diversos dies sagrats, però el més important és el 21 d’abril, data en què Bahá’u’lláh, el seu fundador, es va proclamar missatger de Déu a la Terra. Actualment, la religió bahá’í està establerta a 247 països. Els seus seguidors procedeixen de més de 2100 grups ètnics, racials i tribals, i són aproximadament sis milions de fidels al món. Els seus textos sagrats s’han traduït a 802 idiomes. A Catalunya, actualment, els bahá’ís són al voltant d’un miler. I, en total, hi ha 9 centres de culte, la majoria concentrats al Vallès Occidental. – M. Coll