La Tecnologia

La majoria d’autors afirmen que no pot existir una civilització sense tecnologia. Els enginys humans son instruments desenvolupadors de cultura. Qualsevol societat innovadora destaca per la seva capacitat d’adaptar els avenços científics a la vida quotidiana. Per tant no podem entendre la tecnologia com enemiga de la cultura. Tampoc podem caure en el procés invers, creure tant en la tecnologia que arribem a mitificar-la. Avui estem en un moment històric on podria semblar que als avanços tecnològics els hem atribuït una bondat inqüestionable. Només així es pot comprendre que la nostra societat es quedi meravellada veient com un míssil es capaç de recórrer 3000 quilòmetres esquivant tota mena d’obstacles naturals i artificials per arribar al seu destí amb una precisió gairebé perfecta. En lloc d’estirar-nos els cabells, callem i ens admirem d’aquesta capacitat destructiva. Ens hem de preguntar llavors, si fallen els valors socials o simplement aquest míssil respon al model de societat que volem.

Si a això li unim l’extraordinària acceleració que experimenten els canvis tecnològics potser entendrem perquè avui en dia hi hagi una acceptació tan poc crítica del progrés tecnològic i de les seves repercussions socials. No tenim temps d’assimilar canvis tan trepidants. Ens acaben de regalar un ordinador i el mateix dia n’ha sortit un de millor amb més capacitats i amb una sèrie de canvis significatius en les seves aportacions. Això ens fa augmentar el nostre desig d’obtenir el nou aparell, però redueix la nostra capacitat de reflexió davant de tanta quantitat i varietat de canvis.

No podem atribuir-li al progrés tècnic una direcció pròpia i autònoma com si la societat només tingués la responsabilitat d’adaptar-se als seus canvis. La tecnologia, igual que totes les altres coses, s’ha de posar al servei de la persona humana. Com molt be diu el filòsof Josep M. Esquirol: “Som nosaltres els que hem de preguntar cap on volem anar, és la societat la que ha de definir l’horitzó cap on vol caminar, el model que vol, atènyer, i tot seguit posar la tecnologia en aquesta direcció”. El contrari d’això ens portarà a construir una societat molt tècnica però segurament poc humana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *