La Responsabilitat Empresarial Socialment Responsable és el focus de Respon.cat, associació que agrupa més de cent iniciatives empresarials i que aquest gener celebra el seu desè aniversari amb un acte (el dia 24 a les 6 de la tarda) a la Llotja de Mar. Josep Maria Canyelles és el seu màxim responsable.
Com sorgeix la idea del que ha acabat sent Respon.cat?
Tot aquest moviment de la Responsabilitat Social Corporativa sorgeix relativament fa pocs anys i arreu del món anaven sortint organismes de referència. A Catalunya es va donar la circumstància que sobretot en parlaven grans empreses amb seu central a Madrid i aquí es va generar un cert buit. Ho vam estar parlant diverses persones amb algunes empreses i també amb la Cambra de Comerç i vam dir-nos: tirem endavant una iniciativa en clau catalana, de referència, amb més permeabilitat d’arribar al teixit empresarial de tot el país. I, el 2008, vam començar a construir l’associació, tot i que arran de la crisi econòmica, no es va formalitzar fins al 2014.
Aquest concepte de Responsabilitat Social Empresarial fa deu anys ja estava tant a l’ordre del dia com ho està ara?
Sí, déu n’hi do, tot i que és cert que cada vegada se’n parla més. Aquest és un concepte nou, que neix als anys noranta en el món anglosaxó i que no té a veure amb aquelles accions socials, pròpies del segle XX, vinculades a la filantropia, que eren molt interessants i que hem d’aplaudir. Cal aclarir que quan parlem de Responsabilitat Social Corporativa ens referim a l’estratègia empresarial, amb “com fer negoci” a partir d’uns determinats valors. A Catalunya, a partir del 2003, és quan es genera un boom al voltant de tot això. I és quan les empreses ho comencen a implementar i s’adonen que fent-ho aporten alhora valor a la societat i també a l’empresa. És evident també que hi ha empreses que s’hi han volgut apropar fent greenwashing, un simple rentat de cara. I hem de combatre aquest fenomen però no deixa de ser un símptoma positiu: les empreses volen treballar de forma cada vegada més profunda aquestes qüestions.
I en aquests deu anys heu notat doncs un interès creixent?
Sí, i hi ha una evolució en el plantejament. Ara parlem per exemple d’Economia Circular, que afecta els temes ambientals però també a la dinàmica productiva de l’empresa perquè busca l’eficiència. També hi ha molta reflexió al voltant de l’Empresa Saludable, de cara a abordar temes de salut mental, de conciliació, fins i tot fomentar el voluntariat dins l’empresa. En tercer lloc, les estratègies de Bon Govern pel qual les empreses desenvolupen un propòsit i per tant s’han de deure a una missió per a fer un món millor. I finalment els reptes socials, que poden ser vinculats a discapacitats o a persones nouvingudes però on nosaltres subratllem l’aïllament creixent en què vivim. Per un costat cada cop hi ha més desigualtats però també més aïllats; cadascú amb els seus algoritmes, les xarxes socials i la seva veritat. I tot això vol dir una pèrdua de vertebració social. I això, per a les empreses, no pot ser un tema lateral; és estratègic. Han de contribuir a crear el capital social, espais de vertebració, per exemple donant suport a l’associacionisme.
Com ho feu per donar eines a les empreses i per acompanyar-les en aquest procés?
Tenim grups de treballs per abordar aquests reptes, premis i reconeixements, trobades dels principals responsables de les empreses, espais de formació, de desenvolupament d’idees, i intentem tenir influència social. Volem contribuir a fer que l’empresa catalana tingui un alt nivell de compromís. Avui en dia ja no podem entendre que una empresa no el tingui, que sigui quelcom que espera només generar diners i feina. Això fins ara ha estat raonable però ara ja és clarament insuficient: la societat espera de les empreses alguna cosa més que la visió clàssica, demana que sigui un actor de transformació social per millorar el món. I en això és el que estem compromesos a Respon.cat.