La Reconciliació

Després d’un temps de viure en guerra, o en una situació de violència, els pobles senten la necessitat de passar del no a la guerra a construir la pau. Un procés difícil i complex. Són moltes les ferides que resten obertes en el cor i en la memòria, i que fan molt complicat el diferents processos de reconciliació que permetin arribar a una pau sòlida i duradora. Tots hem viscut aquests processos. Abans la Transició, ara la fi de la violència al País Basc. Tant de bo s’arribin a viure moltes altres situacions d’aquest tipus arreu del món.

En aquests processos de reconciliació és clau que els agents socials fem un gran esforç per no afavorir els ressentiments. Com deia Max Scheler “el ressentiment és la recreació d’un sentiment d’hostilitat vers l’altre o els altres, és el fet de reviure una hostilitat d’una manera interioritzada. Aquests sentiment es va endinsant cada vegada més al si de l’esperit i és la llavor que afavoreix de nou l’enfrontament”. A més, sovint el ressentiment va lligat al desig de venjança ver a l’agressor. Cal ser respectuosos amb aquells que s’han sentit agredits i que necessiten sentir que es fa justícia, perquè s’atemperi així el seu desig de venjança.

Malgrat tot sempre trobarem persones capaces de perdonar a aquells que els hi han fet mal. Aquestes persones ajudaran a entendre a tota la societat que el perdó es el millor antídot per acabar d’arrel amb els conflictes i possibilitar qualsevol procés de pau. Però el perdó no es quelcom que es pot imposar, com a molt, es pot demanar i amb molta cura i prudència. Podrà estar motivat per raons, religioses, humanes o simplement pel desig d’assolir la pau, però sempre respondrà a una opció personal i lliure.

El perdó -deixar de banda el mal que ens han fet, mirar sense rancúnia el passat, donar la mà a l’enemic i construir plegats una nova convivència-, és una resposta que exigeix un elevat grau de heroïcitat per part dels individus i dels pobles. Estem més necessitats d’herois que construeixin la pau que de falses heroïcitats bèl·liques que creen una falsa imatge de la guerra. I en aquest procés tampoc podem oblidar el factor del temps, no podem accelerar les coses perquè tenim ganes de posar punt i final a anys de conflictes i ofenses. Una vegada més haurem de recordar que educar en l’amor, en el perdó, és el millor camí per construir la pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.