La pirotècnia es pot adaptar a les sensibilitats socials?

Des de fa uns anys, quan comença el cicle festiu estival vinculat sobretot a les festes majors, es produeix el mateix debat entre aquells que volen celebrar la tradicional revetlla amb tota mena de pirotècnica i les persones que s’hi oposen al·legant les molèsties i efectes nocius que els petards tenen entre els infants i els animals de companyia. 

Els grups animalistes cada vegada fan més soroll –mai més ben dit, de fet– per denunciar els efectes perjudicials que els petards i la pirotècnia causen en la fauna, tant entre animals salvatges com els ocells, com entre les mascotes domèstiques i els animals de granja.

Les explosions espanten els animals, que comencen a tremolar o fins i tot intenten fugir esperitats. S’han donat casos de gossos que han patit una aturada cardíaca o han resultat ferits intentant allunyar-se dels petards, per no mencionar els danys físics i auditius que poden arribar a causar els petards, tant entre els animals com entre les persones. Per això, les agrupacions animalistes reclamen alternatives més suaus i sostenibles.

El primer país que ha fet un pas en aquest sentit és Bèlgica, on ja fa temps que s’està qüestionant la tradició dels focs artificials i promovent l’ús de focs artificials “silenciosos”. 

En aquest país és tradicional fer focs artificials per Cap d’Any, i des de fa un parell d’anys hi ha col·lectius que estan reclamant la prohibició de la pirotècnia per part de particulars i l’ús d’alternatives, com ara fer espectacles amb làsers o drons lluminosos. Al municipi de Marchin, situat a l’est de Bèlgica, es va prohibir l’ús de pirotècnia convencional per Cap d’Any i actualment només s’hi permeten els petards “silenciosos”.

Aquesta aposta sembla que comença a arribar també a casa nostra. La pirotècnica de baix soroll és aquella que redueix l’impacte sonor de les explosions, de manera que els petards –en retronar– emeten menys de 97 decibels. I òbviament també es poden trobar petards totalment insonors que només emeten lluminositat. 

A Catalunya, la primera botiga en comercialitzar pirotècnica silenciosa va obrir les portes l’any passat a Terrassa i, coincidint amb la revetlla de Sant Joan del 2023, ha arribat a Barcelona. El seu responsable explica que venen elements pirotècnics especialment dissenyats per a col·lectius amb sensibilitat auditiva com ara nens, persones grans o animals. Amb aquests productes volen promoure una pirotècnia més “inclusiva” i “sostenible”, donar resposta a les reivindicacions de la societat actual i fer possible un model de revetlla cada cop més familiar, que deixi enrere el model dels brètols que tiren petards dins els contenidors o papereres. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.