La pau és una obra oberta a tothom.” Amb aquestes paraules, el 27 d’octubre del 1986, el papa Joan Pau II convocava una Jornada Mundial d’Oració per la Pau. En un món marcat per les tensions de la guerra freda, les grans religions mundials es van trobar a Assís (Itàlia) per parlar essencialment de pau.
S’obria així una nova època de diàleg per superar incomprensions i actituds poc tolerants entre els líders religiosos que van aproximar-se en aquesta petita regió d’Úmbria. Les dotze principals religions del món van sumar-se a una gran oració per demanar la pau a la Terra. Catòlics, protestants, jueus, musulmans, budistes, sintoistes, membres de les religions tradicionals africanes o hinduistes, en un acte insòlit d’unió i acompanyats del Dalai Lama o de l’arquebisbe de Canterbury, van condemnar el fanatisme en nom de la religió.
L’anomenat ‘esperit d’Assís’ va provocar la celebració d’altres trobades interreligioses, com la que es va celebrar quinze anys després, amb quasi els mateixos protagonistes que a la primera trobada. La coincidència amb el tràgic atemptat a les Torres Bessones, va obligar els líders religiosos a fer una condemna imperant: “No es pot utilitzar el nom de Déu per matar”.
En aquell moment les religions jugaven un paper important en la creació d’identitats culturals que generaven enfrontaments entre diverses civilitzacions; sovint instrumentalitzades per posicions extremistes. Per això, la trobada va ser crucial i va posar novament en valor el diàleg entre les diferents confessions.
A partir d’aquelles històriques jornades el moviment pacifista es va imposar en el món religiós, aconseguint moltes conquestes i aturant enfrontament a molts països. I des de llavors, any rere any, s’han anat celebrant trobades internacionals organitzades per la Comunitat de Sant Egidi, creant petits ponts per a la pau.