La iniciativa

Com ens recorda Francesc Torralba en un dels seus llibres El valor de tenir valors, Hannah Arendt va escriure: “L’acció, amb totes les seves incerteses, és com un recordatori sempre present de què els homes, encara que han de morir, no han nascut per això, sinó per començar quelcom nou”. Amb aquestes paraules, la pensadora jueva afirma que tota persona, malgrat sap segur que morirà, està feta per viure, per crear, per contribuir en el desenvolupament del món i “trencar” la història. I en aquest sentit, Torralba afegeix: “El naixement de cada ésser humà és la irrupció d’un món de possibilitats. Cada persona és un feix de necessitats, un cosmos potencial”.

Partint d’aquesta base –tot home des del seu naixement té a les seves mans el poder de crear coses noves– creiem necessari, en una societat marcada per una forta crisi econòmica, reflexionar sobre el valor de la iniciativa, del fet de saber-se avançar als altres, ja sigui a través de la paraula o de l’acció. Parlem de ser proactiu, pensar i actuar i crear les nostres pròpies oportunitats, ja sigui des de l’àmbit econòmic, social, cultural, etc. L’emprenedoria no és només empresarial. El món que coneixem ara no hauria estat possible sense homes amb iniciativa que no van esperar asseguts un cop de sort, sinó que van agafar les regnes dels seus propis projectes, somnis i il·lusions.

De fet, els milers d’emprenedors que ens han precedit al llarg de la història, des del promotor del tren, el pintor de la Capella Sixtina o el creador del microxip, comparteixen uns trets: van ser creatius, valents, responsables, segurs, competents, perseverants, pacients i van generar confiança. Aquest darrer valor és bàsic, ja que tota persona que vulgui portar a la pràctica un projecte necessita companys de viatge que creguin i apostin –financerament o amb hores de feina- per la mateixa aventura.

Una llarga llista de virtuts relacionades amb la iniciativa que els emprenedors d’avui haurien de conservar si volen tenir èxit, tant en la fase inicial com en la seva execució, i no deixar-se enlluernar per joves multimilionaris acabats d’enriquir amb aplicacions informàtiques d’abast mundial. Assegura la patronal Cecot que la meitat de les empreses que es creïn aquest any no arribaran al seu tercer any de vida. Malgrat dades negatives com aquesta l’economista Pedro Nueno està convençut que tothom té qualitats per a ser emprenedor, però cal ensenyar a emprendre i fer-ho amb intel·ligència. Doncs ara és l’hora. És en els moments complicats quan cal fer un pas endavant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *