El barceloní Pedro Nueno és enginyer industrial i doctor en Administració d’Empreses per la Harvard University. Professor del departament d’Entrepreneurship a l’IESE i autoritat mundial en la matèria, és també expert en gestió de la innovació i el canvi. Imparteix cursos i conferències per tot el món, i ha estat assessor del Fons Monetari Internacional (FMI) i la Comissió Econòmica Europea (CEE) així com de nombroses empreses. Ha rebut la Golden Magnolia Award del Govern de Xangai (2007), l’Encomienda de Número al Mérito Civil (2003), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2003) i el Outstanding Contribution Award (2014). I ha escrit nombrosos llibres sobre economia i emprenedoria: ‘Emprendiendo hacia el 2020: una renovada perspectiva global del arte de crear empresas y sus artistas’ (2009), ‘Emails a un joven emprendedor’ (2007) i ‘La luz y la sombra’ (2007). Escriu cada diumenge a ‘La Vanguardia’.
Sempre s’ha dit que Catalunya és un país amb iniciativa. Comparteix aquesta afirmació?
Sí. La iniciativa, però, també es pot facilitar en un entorn que sigui més estimulant o es pot frenar en un entorn menys favorable a la iniciativa.
Per exemple?
De vegades es parla de Silicon Valley com una àrea de molta iniciativa. Però per què molta gent del món hi va? Perquè hi ha un entorn favorable a la iniciativa. Un empresari que tingui una iniciativa nova i es llenci a l’emprenedoria pot trobar allà suport financer i persones qualificades. Però, a més, la legislació estimula la iniciativa amb una desgravació fiscal per aquelles inversions que siguin innovadores i amb risc. En canvi, si contràriament, en una altra àrea, posem dificultats i impostos a les inversions, la mateixa iniciativa costarà més de tirar endavant.
El valor de la iniciativa d’alguna manera està lligat als valors culturals i religiosos d’una societat? Els països del nord o els països de majoria protestant són generalment més emprenedors que els països del sud o de tradició catòlica?
És possible, però la situació, des del punt de vista humà, no és gaire diferent entre els països europeus. Moltes diferències que tenim es poden explicar per raons de tipus legals o fiscals. Insisteixo, els emprenedors es mouen buscant entorns favorables. Segons el tipus de iniciativa que un emprenedor vulgui tirar endavant és important tenir accés a un tipus concret de mercat, poder connectar amb empreses amb centres de decisió que puguin tenir més interès amb aquell tema…
El nostre entorn és bo per generar emprenedoria?
Sí, el nostre entorn és bo, però l’economia té molts sectors i tots s’han d’estimular. He parlat, per exemple, del tema dels avantatges fiscals. Fa uns dies membres del sector sanitari em comentaven respecte els retards dels pagaments de l’administració: “El problema no és cobrar tard, si no saber quan cobrarem”. A Catalunya s’estan fent reduccions en sectors en els quals tenim una bona posició internacional, per exemple, en recerca i desenvolupament de productes farmacèutics o en fabricació d’aparells mèdics. En aquest cas hi ha dos problemes a l’entorn: la fiscalitat i les dificultats per pagar d’un client important com és el sector públic. L’actitud de l’entorn pot afectar moltíssim la iniciativa.
Quines qualitats ha de tenir una persona per ser un emprenedor?
L’emprenedor ha de tenir una gran preparació sobre el projecte que vol dur a terme. Ara bé, molts cops parlem de la iniciativa i de l’emprenedor, però avui sovint les iniciatives que tenen èxit estan fetes per un equip. Actualment les oportunitats requereixen un contingut important de tecnologia, però també de capacitat de gestió, de venda, de recerca de clients… I, quan hem demostrat que una cosa funciona, hem de conquerir el món. Però no tothom és capaç de moure’s pel món i pensar en global. Per fer tot això cal un equip multidisciplinari. I aquest sempre tindrà més possibilitat d’èxit que una persona amb una idea, però sense recursos i la preparació adequada.
Aleshores arriba el moment de buscar finançament… és la part més difícil?
Quan hi ha les persones adequades i el projecte està ben fet és més fàcil trobar finançament. Actualment hi ha diferents fonts de suport econòmic per a projectes. Avui és molt difícil que un bon projecte no es porti a terme per falta de finançament. Encara que tenim un entorn no gaire favorable, s’han establert una sèrie de companyies privades disposades a invertir i el sector públic ha reaccionat amb aquest tema. En aquest moment tenim capacitat per finançar idees que estiguin bé. Aquí mateix, a IESE, tenim un fons de capital risc i els darrers anys hem posat en marxa quaranta empreses. També tenim una xarxa de business angels. (…)
Si voleu llegir l’entrevista sencera, acudiu als nostres punts de venda o compreu-la directament al nou iQuiosc.cat.