Arriba l’estiu, temps d’altes temperatures i de lleure. Al primer cop de calor ens decidim a canviar la roba de l’armari i ens adonem que algunes peces, malgrat els mesos de fred ja han volat, enguany ni han sortit de l’armari. Fa una dècada les hauríem donat a alguna entitat benèfica. Avui, en canvi, com insisteixen els anuncis de la televisió, els fotografiem i els intentem vendre a través d’una web especialitzada.
I què fer amb la bicicleta del fill? Sense ni adornar-nos-en se li ha fet petita. Potser a algun cosí o veí li podria fer servei, però tornem a optar per intentar vendre-la a través d’un portal de compra-venta directe entre ciutadans. Els beneficis són simbòlics si tenim en compte el cost original del producte, però ens quedem satisfets: una andròmina menys! El mateix passa amb la prestació de cases o de vehicles, amb serveis, etc. És el que n’hem dit “Cultura Wallapop”.
La llista d’exemples és molt llarga. Diverses situacions quotidianes justifiquen l’alerta que alguns filòsofs, economistes i antropòlegs socials han llançat respecte el procés de mercantilització d’alguns valors. És a dir, accions que abans es feien apel·lant el sentiment d’altruisme, reciprocitat o el sentit de comunitat —en aquest el cas l’economització de la cura seria un cas paradigmàtic— avui s’haurien integrat al mercat. Davant aquest context ens preguntem: Quins elements explicarien aquest procés? És realment nou? Quin paper ha jugat la crisi econòmica i l’auge de l’economia online en aquesta mercantilització de valors? Quines conseqüències pot tenir? I quins valors estarien en crisi?
Com passa sovint la resposta a la pregunta plantejada a la portada —anem de la reciprocitat a la mercantilització?— no pot ser binària. Ja que si alguns valors es podrien veure perjudicats per aquest procés, altres són potenciats (la sostenibilitat, la companyonia, la col·laboració…). Un debat que necessàriament ens remet a l’economia col·laborativa, una etiqueta lligada originàriament a moltes d’aquestes plataformes d’economia digital, però avui criticada des de diversos sectors. Un debat molt actual i del qual la majoria en som protagonistes actius.