L’artista Carmen Tomé, membre del colectivo de “Tanim, escenas Comunes”, va denunciar el passat mes de juliol, a través de la performance “Al silencio, escenarios”, l’agressió que havia patit per part d’un dels tutors durant una estada a la residència artística A quemarropa, a Alacant.
El cas de Tomé va provocar un fort rebombori a les xarxes, on va rebre el suport de milers de persones. Poc després, va néixer “La caja de Pandora”, un grup de Facebook que ja compta amb més de 2250 seguidors i des d’on es debat i treballa sobre el tema de l’assetjament amb l’objectiu de denunciar i visibilitzar les violències masclistes i l’abús de poder que es succeeixen en el món de l’art, considerat tradicionalmnent un sector progressista. Des de llavors, s’han creat diferents grups que s’han anat reunint en diverses ciutats de l’Estat Español i d’Europa com Barcelona, València, Madrid i Berlín.
Fins el moment, La caja de Pandora s’ha dedicat a recollir els testimonis que arran de la primera denúncia de Carmen Tomé, han començat a arribar d’altres abusos similars produïts en el món de l’art. El grup també s’està organitzant per construir nous recursos preventius, pedagògics, jurídics i emocionals per donar suport a dones en la mateixa situació.
Entitats com La Bonne, a Barcelona, s’han ofert per donar suport i acollir les trobades del col·lectiu La caja de Pandora, que properament farà públic el treball realitzat a la plataforma i a les trobades que s’han fet fins ara.