Vivim en una societat on el que és visual ha guanyat la partida a la paraula i on consumim diàriament una quantitat d’imatges mai assumida abans. Aquesta realitat ha fet que Valors es pregunti en el monogràfic del mes de març si ens hem convertit en analfabets visuals en un món sobrecarregat d’iconografia. Estem preparats per llegir i interpretar la gran quantitat d’estímuls visuals que ens envolten? En aquest procés interpretatiu, quin paper hi juga l’educació? De la mateixa manera que hem fet amb les lletres, ens cal també aprendre a llegir les imatges? Fins a quin punt calen plans d’estudi que ajudin a potenciar l’alfabetisme visual?
En el #Valors223 intentem esbossar respostes a aquestes preguntes amb Rafael Argullol, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts a la Universitat Pompeu Fabra; Victòria Cirlot, catedràtica de Filologia Romànica a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra; Enric Jardí, dissenyador gràfic, Premi Nacional de Cultura i professor de la Universitat Ramon Llull; Pablo Coca Jiménez, doctor en Educació Artística i professor a la Universidad de Valladolid; i Núria Poch, directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró.
Fora del monogràfic, La conversa es focalitza a analitzar les conseqüències de la modificació d’un article de la Constitució espanyola per la qual s’elimina del text l’expressió “disminuïts físics, sensorials i psíquics” i aquests passen a ser “persones amb discapacitat”. Es tracta d’un canvi cosmètic o és símbol d’una inclusió real? Se’n parla amb Guillem Martí, filòsof, coordinador de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull i professor i investigador en projectes de recerca i assessorament en ètica aplicada; i Albert Vidal, director general de la Fundació Privada Maresme pro persones amb discapacitat intel·lectual.
I a l’entrevista d’actualitat, els lectors de Valors podran gaudir de les reflexions del catedràtic emèrit de comunicació audiovisual, doctor en ciències de la comunicació a la UAB i llicenciat en història moderna i contemporània per la UB, Josep Maria Català Domènech, que acaba de publicar L’Era de la incertesa (Fragmenta, 2023), on reflexiona sobre la dificultat d’accedir a la veritat i sobre la necessitat de viure conscientment en un món ple d’incerteses. – REDACCIÓ