El 81% dels nens menors de sis mesos tenen presència a internet

El 81% dels menors de sis mesos té presència a internet, segons una enquesta elaborada per la firma de seguretat informàtica AVG a 10 països, entre els quals hi ha Espanya. De fet, segons aquesta enquesta, un 23% dels infants té presència en línia ja abans de néixer perquè els seus pares publiquen imatges de les ecografies durant l’embaràs.

Al Regne Unit, per exemple, segons un estudi publicat per la companyia Nominet, els pares publiquen en xarxes socials cada any entorn de 200 fotografies dels seus fills menors de 5 anys. Això vol dir que abans de fer els 5, circularan 1.000 imatges de cada un d’aquests menuts.

Aquest fenomen ja es coneix amb el nom de oversharing o sharenting, el qual fa referència al fet que els pares sobreexposen els fills menors especialment a les xarxes socials Instagram i Facebook. Una tendència molt perillosa encara que les fotos ens puguin semblar innocents.

Silvia Martínez, directora del  màster universitari de Social Media: Gestió i Estratègia de la UOC, així ho adverteix: “Es pressuposa que els pares són els principals interessats a garantir i protegir la imatge dels fills (…) no obstant això, quan els pares comparteixen fotografies dels fills a les xarxes socials, especialment si són menors, poden no ser conscients dels riscos que això comporta”.

“Moltes vegades, els pares pensen que l’exposició que fan d’aquestes imatges queda limitada al cercle dels seus coneguts directes, però l’abast pot ser molt més ampli”, diu Martínez. A més, “en publicar continguts en plataformes tecnològiques com les que constitueixen els mitjans socials cedim a aquestes empreses certs drets sobre l’ús d’aquests continguts”. Lletra petita que molts usuaris no llegeixen.

Però aquests no són els únics perills. Un altre dels riscos de publicar fotografies de menors és el seu ús com a material pornogràfic o una altra possibilitat és la usurpació d’identitat o l’assetjament – el 56% dels pares comparteix informació potencialment vergonyosa dels fills, el 51% dona dades amb què es poden localitzar i un 27% penja fotos directament inapropiades-, entre altres possibilitats. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *