El pediatre Iñaki Alegria va visitar per primera vegada la localitat de Gambo a Etiòpia ara fa dos anys i, segons ell mateix afirma, aquesta experiència li ha canviat la vida. “Ara sé que darrera de cada xifra sobre la pobresa hi ha un nom i una mirada. Ara conec casos concrets”, explica el cooperant, i , per tant, “un cop conec aquesta realitat, no em puc quedar indiferent”.
Tan és així, que un cop Alegria va tornar d’Etiòpia va decidir crear una ONG – DUNA “Petits grans de sorra”– i escriure un llibre sobre la seva experiència, Alegria con Gambo. En aquest volum, per exemple, explica “la incomprensió i els sentiments contradictoris” que sentia en veure un nen morir-se quan en un hospital d’aquí es podria haver salvat. Per això, denuncia que “tenim la sanitat al revés”, en referència al nord i al sud.
“A l’hospital de Gambo hi ha dos llits per cada pacient i necessitem molts més metges, però després te n’adones que si milloréssim l’alimentació i l’accés a l’aigua potable també ingressarien menys nens”, explica el pediatre. Per aquest motiu, el principal objectiu de l’ONG és “generar un pla de desenvolupament per a millorar la desnutrició dels nens de Gambo, però respectant la seva alimentació, la seva cultura i la seva organització interna”.
Però Etiòpia també ha captivat Alegria en altres aspectes. “ Allà també te n’adones que les abraçades i el contacte amb la gent és molt important”, explica. I afegeix: “Àfrica és un país d’una gran riquesa espiritual i de grans valors. Allà sense tenir res o tenen tot. La gent de Gambo camina rient, en canvi aquí la gent camina seriosa. Ells són més feliços que nosaltres”.