L’hinduisme, la tercera religió més important del món en nombre de seguidors darrera del catolicisme i l’islam, a diferència d’aquestes dues, té diverses particularitats. Per exemple, el origen no es remunta a uns fundadors, sinó a un conjunt de preceptes, recomanacions, himnes i pregàries que es van transmetre oralment i que finalment es van agrupar en uns escrits que s’anomenen Veda.
Per altra banda, el nom veritable d’aquesta religió és Sanatana Dharma, que significa “llei eterna”, ja que tot i les creences i pràctiques diverses que hi ha dins d’aquest moviment espiritual creuen en el dharma (conducta pietosa correcte) i en el karma (qualsevol acció que fem, tant física com emocional o mental, genera una determinada reacció).
Ara bé, si analitzem l’hinduisme en clau de valors, en trobarem quatre de bàsics. En primer lloc, la interioritat. Els hinduistes tenen un fort sentit de l’espiritualitat i donen molta importància a la recerca de l’interior de la persona a través de diversos mecanismes com són la meditació o la purificació.
En segon lloc, l’esperit festiu i actitud d’alegria davant la vida: les celebracions hindús tenen un fort caràcter comunitari. Són especialment conegudes la Diwali, també anomenada “festival de les llums” o entrada de l’any nou hindú; o el Holi o festa dels colors, dia que marca l’inici de la primavera.
Per altra banda, els hinduistes tenen un fort sentit de la transcendència. Comparteixen la idea que la realitat espiritual supera la fugacitat del món present i es relaciona amb un més enllà que supera la mort. I, finalment, professen un profund respecte per la natura i defensen la dignitat i la vida de tot ésser, ja sigui persona, animal –especialment les vaques– o planta. Per un hinduista és important respectar l’harmonia de la vida. A aquests valors cal sumar-hi no robar, no mentir i evitar la cobdícia.
Una festa dedicada a l’amor
El Holi, celebració de gran simbolisme religiós documentada des del segle XVI, també es coneix com la festa de la primavera, del color o de l’amor. La festivitat fa referència a la derrota de la malèfica Joliká, una història rocambolesca que simbolitza la victòria del bé contra el mal i la importància de l’amor. Els colors, en canvi, fan referència al déu Krishna enamorat de Radha; qui va pintar la pell de la seva estimada perquè ambdós tinguessin el mateix to.
Els quatre colors bàsics representen diferents conceptes: el vermell, l’amor i la fertilitat; el blau, el color de Krishna; el groc, el color de la cúrcuma; i el verd, simbolitza la primavera i els nous començaments. Aquesta festa, porta de l’estació primaveral, és pels hinduistes una oportunitat per oblidar i perdonar.