El moviment dels cavalls pot tenir un impacte neurofisiològic que pot provocar canvis funcionals en infants amb alteracions neurosensoriomotores. Això és precisament el que fa la Fundació Teràpia a Cavall, que ha incorporat incorpora com a estratègies de tractament, el moviment del cavall, el que s’anomena Hipoteràpia, el Concepte Bobath i el joc en les sessions de fisioteràpia destinades a infants.
La hipoteràpia és un tractament de fisioteràpia que fa servir el moviment del cavall com una estratègia de tractament dirigida a millorar la funcionalitat.Rebre el moviment transmès per la pelvis del cavall ajuda als nens a desenvolupar les habilitats motores necessàries per a participar en les activitats de la seva vida diària.
Aquesta teràpia està especialment indicada per provocar canvis funcionals en nens que presenten alteracions provocades per l’ictus infantil, paràlisi cerebral, retard psicomotor, seqüeles de prematuritat, traumatisme cranioencefàlic o trastorn generalitzat del desenvolupament (espectre autisme), o patologies que provoquen alteracions del to muscular (hipotonia, espasticitat), problemes d’equilibri i coordinació, problemes del control postural, mobilitat reduïda, alteracions de la marxa o hemiparèsia, entre d’altres.
El tractament incorpora el moviment del cavall combinat amb la teoria de la integració sensorial o altres estratègies de tractament, com el concepte Bobath. El concepte Bobath és un enfocament de valoració i tractament en nens amb paràlisi cerebral, que entén que la lesió neurològica compromet a la globalitat del nen, de manera que el tractament s’ha de fer des d’un equip interdisciplinari.
La Fundació Teràpia a Cavall (FTAC) és una entitat sense ànim de lucre que combina cavalls, fisioteràpia i entorn natural per tal de millorar la qualitat de vida de nens i nenes amb diversitat funcional o necessitats especials, ajudant-los a assolir els objectius terapèutics traçats, en un ambient relaxat, segur i divertit.
FTAC neix al 2002 i és la realització del somni de la veterinària i fisioterapeuta Maria Teresa Llòria i Llàcer, que volia oferir els beneficis del moviment del cavall a aquelles persones que el necessitaven en el seu tractament terapèutic.
Al 2015, Llòria es va convertir en la primera professional d’Espanya i Europa amb la certificació com a fisioterapeuta especialista en hipoterapia per l’American Hippotherapy Certification Board.
La Fundació Teràpia a cavall és l’únic centre de rehabilitació que inclou el moviment del cavall i el seu entorn en les sessions de fisioteràpia per a nens amb afectacions neurològiques. La Fundació està especialitzada en nens d’entre 18 mesos i 12 anys amb diagnòstics com paràlisi cerebral, ictus, traumatisme cranioencefàlic, hemiparèsia o retards psicomotrius. – J. Vives