‘Els valors dels catalans’, amb Javier Elzo i Àngel Castiñeira


Mira el vídeo sencer de l’acte Els valors dels catalans.

El passat 7 de juny el catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat de Deusto, Javier Elzo, i el responsable de la càtedra Governança Democrática i LideratgeS  d’ESADE, Àngel Castiñeira, van presentar a la sala d’actes Caixa Laietana de Mataró, convidats per l’Associació Cultural Valors, els resultats catalans de l’Enquesta Europea de Valors. Va ser la primera presentació fora de Barcelona ciutat del volum Valors tous en temps durs (Barcino), conclusions extretes a partir de les dades de l’Enquesta Europea i que els propis Elzo i Castiñeira han dirigit. L’acte va congregar unes 140 persones, posant de relleu la bona salut de la revista Valors, que es publica des de gener de 2004 a la capital del Maresme.

La introducció de l’estudi va anar a càrrec del professor Javier Elzo, el qual va definir els valors com “construccions humanes”i “tot allò pel qual val la pena lluitar, esforçar-se i que és prioritari”. I entre aquests valors va destacar el fort sentiment de comunitat dels catalans. “Vostès els catalans són molt individualistes, però al mateix temps tenen un grans valors col·lectius i s’interessen pel futur comú va comparar el basc respecte altres comunitats de l’estat.

Àngel Castiñeira, en canvi, va apuntar les tres tendències que apareixen com a conclusions del resultat d’aquest estudi: l’augment de la individualització, una preferència creixent per la realització de la persona i la preocupació per gaudir d’un bon benestar emocional.I també va apuntar les principals conclusions de l’Enquesta, entre les quals va destacar: la conservació de la família com a puntal de la societat, l’augment de la defensa de la igualtat entre sexes, la pèrdua de la centralitat del lloc de treball en benefici dels amics, l’increment de l’associacionisme passiu, el creixent interès per la política però no pels polítics, un major sentiment de pertinença a Catalunya, una tendència general a la secularització -augmenta el nombre de creients sense Església, en una gràfica expressió- i la major reticència a acceptar l’arribada de nous immigrants.

I després d’aquesta radiografia acadèmica Castiñeira va posar sobre la taula tres reptes que van inaugurar el ric debat posterior a la presentació: Serem capaços de generar una bona combinació entre societat i individu? Si ens desinstitucionalitzem quins mitjans tindrem per transmetre valors i recuperar l’autoritat? Poden coincidir vells i nous valors quan cada vegada l’home actua amb més autonomia? I, encara que els sociòlegs no volen fer mai pronòstics de futur sinó una radiografia de la realitat, el professor d’ESADE va advertir que una societat que “vol encarar els reptes de futur no pot actuar només amb valors tous”com ara passa. Per tant, va recomenar canvis, però va recordar que aquests només arribaran si de les idees es passa a l’acció i per això cal tenir: indignació, projecte i pla d’acció. I també un lideratge fort i clar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *