Des del seu naixement, el 2003, la revista Valors es dedica al cultiu dels valors humans a partir d’oferir continguts reflexius a mig camí entre l’ètica i el pensament. Dins aquests valors, la revista no ha negat mai l’anomenada Intel·ligència Espiritual, concepte encunyat el 1997 per la física i filòsofa Danah Zohar. Al contrari, n’ha parlat amb absoluta normalitat, com a la portada del número 87, on destacàvem la frase de Francesc Torralba: “La intel·ligència espiritual ens fa oberts”.
Valors ha assumit l’espiritualitat com un element més de la persona humana, introduint-lo amb normalitat en els continguts de la revista, i ha reflectit l’aportació positiva de les diferents religions al món a la secció ‘Els valors de les religions’. En altres moments, també ha treballat el diàleg interreligiós: al número 1 de la revista (gener 2004) hi figurava en portada el reportatge ‘Amics al cel, enemics a la terra’.
Ara, com una evolució lògica a tota aquesta trajectòria, Valors estrena aquest mes de març un suplement trimestral sota el títol IE, acrònim d’Intel·ligència Espiritual, i ho fa amb la col·laboració d’AUDIR. En cada edició es tractarà un tema des de l’òptica de les religions, no per recollir els dogmes de cada creença sinó amb la voluntat d’aplegar reflexions de pensadors i activistes de les diferents confessions. La voluntat és poder demostrar la capacitat de cadascuna de les religions per pensar el món d’avui connectant-lo amb la seva tradició i saviesa.
En aquest primer número, Carme Escales desgrana la relació entre Ecologia i religions, tota vegada que el futur del planeta, com a casa comuna, és un problema que preocupa a totes les religions: experts en ciències ambientals i activistes asseguren que el materialisme ha esdevingut una nova religió, aposten per un canvi d’hàbits i per un treball conjunt en la protecció del planeta. A la secció de ‘Passarà aviat’, on en cada número parlarem d’alguna festivitat o celebració religiosa que ocorrerà en els propers tres mesos, Andreu Estanya ens explica què és el Vesak o Les llunes de Buda, la festa més important d’aquesta religió, que commemora el naixement, la il·luminació i el trànsit cap a l’eternitat de Siddhartha Gautama fa més de 2.500 anys.
En aquest primer suplement s’entrevista també Francesc Torradeflot, doctor en Teologia, llicenciat en Història de les Religions i fundador d’AUDIR, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, el qual acaba d’editar Las ramas del nido (Editorial Monte Carmelo), sobre la temàtica precisament interreligiosa. El suplement IE es tanca amb un retrat de David Casals a Jelen Amador, membre de l’Església Evangèlica de Filadèlfia i la primera dona gitana que és doctora en Sociologia a Catalunya.
L’acte de presentació del nou suplement tindrà lloc a la sala d’actes d’Audir (carrer dels Lladó, 11, Barcelona) el dilluns dia 10 de març a les 7 de la tarda.