El ritme productivista marca l’agenda de les nostres vides, plenes d’activitats. No parem en tot el dia d’esborrar activitats, laborals o d’oci, d’una llista que mai acaba. Cal potser aturar-se i reivindicar la contemplació? Com aprenem a no fer res? Aquest estiu, en el monogràfic de la Revista Valors número 194, en parlem amb Oriol Quintana, doctor en Humanitats i autor de La mandra (Fragmenta), el qual fa una defensa aferrissada de la vida contemplativa i afirma que podríem treballar menys hores per viure millor; Rosa Casafont, metgessa, neurocientífica i autora del llibre Viaje a tu cerebro (Ediciones B), qui afirma que “el cervell viu el repòs com una regeneració”. El monogràfic també inclou les reflexions de Marta Burguet, doctora en Pedagogia i professora de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona; Na Pai, investigador i divulgador social i polític; i Marino Pérez, catedràtic de Psicologia de la Universitat d’Oviedo.
Fora del monogràfic, el periodista i codirector de la revista, Joan Salicrú, conversa amb les professores Anna Pagès i Francina Martí sobre l’educació postpandèmica, amb els interrogants que s’han obert després d’aquest curs escolar. “Amb la pandèmia, hem pres consciència de la importància de refer les relacions de confiança“, afirma Pagès; “Ens hem adonat que l’escola ésessencial per a la vida d’infants i joves“, sosté Martí.
A l’entrevista d’actualitat, Naya Parra, membre del col·lectiu Orlando Fals Borda de Colòmbia, la qual ens explica la situació actual d’aquest país cinc anys després de la firma dels Acords de Pau entre el govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC).
A la secció de Tendències Judith Vives reflexiona sobre l’auge dels neobancs virtuals, a la de Perfils Ramon Radó retrata Naomi Osaka, “la tenista que ha trencat el tabú sobre la salut mental” i als Dilemes Ètics Soraya Hernández es pregunta “Com regulem l’ús dels patinets a la via pública?”.