
Es tracta d’un món expressiu desconegut per molta gent, fins i tot encara per persones dels propis països dels quals són membres els seus creadors. El còmic està sorgint amb força com una nova forma d’expressió molt útil al món àrab. Una eina artística que permet denunciar temes com l’assetjament sexual, els campaments de refugiats sirians, la corrupció, la falta de llibertat, el paper de la dona en el món àrab, o senzillament explicar històries fantàstiques, tradicionals o d’amor, com han fet sempre els millors oradors d’aquestes cultures.
Líban i Egipte han estat els principals focus de creació dels últims anys, però la producció de còmic tant al Magreb com a la resta del món àrab creix a l’empara de la creativitat d’autors connectats sense complexos amb l’escena internacional del còmic, on se’ls comença a reconèixer. Aquests dies a Barcelona, concretament al Centre Cívic Fort Pienc, podem contemplar una mostra d’aquesta creació a través de l’exposició Càlams i vinyetes. Còmic àrab en moviment.
A l’exposició, dividida en tres seccions -revistes, llibres i internet – , hi podem veure obres d’estils molt diferents i de més de 30 artistes originaris d’Egipte, Líban, Tunísia, Síria, Marroc, Líbia, Algèria, Palestina i Jordània. Tots els extractes que es presenten en l’exposició estat traduïts a l’espanyol per una xarxa de traductors especialistes en els diferents dialectes de la llengua àrab. I, a més, els visitants poden accedir a les històries completes de cada còmic a través de l’aplicació per a mòbils.
Si no es pot visitar l’exposició, oberta fins el 5 d’octubre i comissariada per Pedro Rojo i la Fundació Al Fanar, a la web de la fundació també hi trobareu alguns còmics traduïts al català. Un petit tast per descobrir un nova forma de reivindicació del món àrab i una imatge molt diferent de la que ens arriba d’aquesta cultura a través d’altres mitjans o notícies. REDACCIÓ.