El filòsof Francesc Grané posa el missatge als Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal

El filòsof Francesc Grané posarà veu enguany als Deu Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal, que arriben a l’edició número 23. Grané (Mataró, 1964) és doctor en Comunicació i Humanitats, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, Diplomat en Sociologia, en Ciències de les Religions i en Teologia. Actualment és professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull).

L’acte se celebrarà el proper dissabte dia 24 a les 7 de la tarda a la plaça de Santa Anna i el convoquen de nou la revista Valors, Justícia i Pau-Maresme, el Grup Tercer Món-Mataró i Acció Catòlica Obrera (ACO).

“Considero que per Nadal s’hi escauen les festes on s’expressen més contradiccions. Hi ha un reclam de la família o de què voldríem que hagués estat la nostra família, però, d’altra banda, sabem que per a moltes famílies aquesta realitat no és certa”, assegura Grané en una entrevista feta a Mataró Ràdio pel periodista Pep Andreu. “De manera que Nadal és la festa de la paradoxa, hem passat dels relats de la senzillesa a la festa del consum i, sense criticar-ho, el consum és l’expressió de molts desitjos que no sabem dir”, ha conclòs el filòsof.

“Que cadascú decideixi com vol viure la festa”

Els Deu Minuts de Silenci per escoltar el Nadal van néixer l’any 2000 com una iniciativa plantejada per diverses entitats de la ciutat que pretenen brindar l’oportunitat als mataronins de pensar com volen viure el període nadalenc i, per extensió, la resta de l’any. No hi ha, asseguren els promotors, una “crítica estricta a cap comportament sinó la voluntat de què cadascú decideixi a partir de quins valors vol viure les festes”.

L’acte, que per contrast es realitza a la cèntrica i comercial plaça de la capital del Maresme, comença a les 7 en punt de la tarda amb el repartiment d’espelmes amb la lectura d’un manifest sobre la importància del silenci; a partir d’aquí és el silenci qui pren el protagonisme durant exactament deu minuts. Només la claror d’una espelma ajuda els participants a centrar els seus pensaments.

La senzillesa s’ha convertit en l’èxit d’aquesta iniciativa sorgida de forma espontània i que té com a principal objectiu generar un petit temps de reflexió i silenci just abans de l’inici de les festes de Nadal.

Amb els anys, però, aquesta proposta ha arrelat a diversos indrets de la geografia catalana. Així, sota el títol 10 Minuts de silenci per sentir el Nadal, el divendres dia 23 a les sis de la tarda tindrà lloc a la Rambla de Girona un acte homònim organitzat per la Pastoral Obrera del Bisbat de Girona i la delegació local de Justícia i Pau. Aquesta activitat es convoca des del 2005. De la mateixa manera, la convocatòria es fa a Barcelona, al carrer del Pont, 3 del districte de Sant Andreu el mateix divendres dia 23 de desembre a dos quarts de set del vespre. En aquest cas, l’acte és convocat per l’Equip de Pastoral Obrera Arxiprestal.

L’autor del manifest

Francesc Grané i Terradas (Mataró, 1964) és doctor en Comunicació i Humanitats amb una tesi dirigida pel Dr. Albert Sáez amb qualificació Cum Laude i proposada a Premi extraordinari de Recerca: Els programes d’entreteniment de la franja nocturna (late show) a l’estat espanyol (1995-2005). El recurs als aspectes primaris de la personalitat (emocionalitat i generació d’antipensament) des de la psicoanàlisi contemporània. El cas de Crónicas marcianas. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, Diplomat en Sociologia, en Ciències de les Religions i en Teologia.

Ha estat professor de l’Institut de Salut Mental Vidal i Barraquer de la Universitat Ramon Llull;  director del Màster Espiritualitat Transcultural. La saviesa de les religions des de la Psicologia, la Neurociència i altres ciències que fan conjuntament les universitats Ramon Llull, Deusto, Universidad Loyola Andalucía; creador i director del Màster en Autoconeixement, Transformació Emocional i Cosmovisió Espiritual de la URL, i també del Curs d’Expert Universitari en Espiritualitat: Psicopatologia i Salut Mental que ofereix el IUSM Vidal i Barraquer (URL).

Va treballar durant dotze anys a Televisió de Catalunya (1991-2002) on, entre altres programes, va exercir la direcció del programa Arguments. Dirigeix la productora Eulogos Media Community des de 2002 fins ara dirigint, produint i fent el guió entre d’altres, del documental Cristina Kaufmann. Re-crear les soledats, primer premi al Festival Internacional de Cinema Neuchatel, Suïssa.

Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques especialitzades en Psicologia i Espiritualitat i llibres com Aliment pel desig InfinitMaria Raventós: El fil invisibleConverses amb Anselm Grün o Arquitectures de l’Ànima, entre altres. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *