El dominic i director de l’Escola Bíblica i Arqueològica Francesa de Jerusalem, Jacques Pérennès, va rebre ahir per part del govern de la Generalitat el guardó Memorial Cassià Just en un acte al Palau de la Generalitat, en reconeixement a la seva trajectòria vital, guiada pel foment de la trobada entre les tradicions cristiana i islàmica, i per la promoció de l’educació per disminuir les tensions religioses al món i donar a conèixer els que són diferents, als immigrants i als refugiats.
En el seu parlament, Pérennès va repassar alguns il·lustres dominics catalans que com ell han treballat en l’aproximació i la comprensió de l’islam. En el seu discurs, el dominic va parlar de quatre pilars que han guiat la seva trajectòria “la necessitat de sortir de la bombolla de comoditat i arrogància dels occidentals; el coratge de sortir a trobar l’altre amb creativitat i imaginació; l’educació i el debat intel·lectual ben fonamentat; i la certesa que la diversitat és per a Déu una riquesa”.
I va concloure amb una invitació a l’acció: “No cregueu que aquest ideal de trobada estigui reservat a persones excepcionals o persones que, com jo, han tingut l’oportunitat de viure en llocs més exposats, sinó que trobar l’altre, i en ell trobar-hi l’alegria, es pot fer a tot arreu”.
Jean Jacques Pérennès (Bretanya francesa, 1949), que serà el protagonista d’un número que la revista Valors dedicarà properament al diàleg, és director de l’Escola Bíblica i Arqueològica Francesa de Jerusalem des de l’octubre de 2016. Ha realitzat estudis en filosofia, teologia i economia del desenvolupament. En ser destinat a Algèria, va descobrir la importància del diàleg amb l’islam, que es va convertir en un compromís de vida.
Ha viatjat arreu del món amb la missió d’impulsar noves fundacions dominiques, entre les quals cal destacar-ne les d’Istanbul i el Caire, on durant 15 anys, des del 2001, ha estat secretari general i, posteriorment, director de l’Institut Dominic d’Estudis Orientals del Caire (IDEO). El seu coneixement de primera mà del Magrib i el Pròxim Orient l’han convertit en un referent en diàleg islamocristià. – REDACCIÓ.