Dolors Bramon: “L’Alcorà és un llibre favorable a la dona”

Dolors Bramon, als estudis de Mataró Ràdio.
Dolors Bramon, als estudis de Mataró Ràdio.

Encara que aproximadament un 7 per cent de la població de Catalunya es declara musulmana, segons les darreres dades del Baròmetre de la Religió de Catalunya, aquesta encara és una creença molt desconeguda per a la majoria de catalans.

I, sobretot, sempre es presenta envoltada d’aspectes controvertits. Així ho expressa Dolors Bramon, doctora en filologia semítica, en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics a la Universitat de Barcelona: “L’Islam de vegades es tergiversa per mala fe i de vegades per desconeixement”.

Aquesta doctora en filologia semítica, que acaba de publicar L’islam avui (Ed.Fragmenta), explica alguns d’aquests aspectes controvertits, com per exemple, el significat del terme jihad. “Jihad vol dir esforç, no pas guerra santa, però malèvolament algunes persones continuen amb aquest significat”.

Un altre element polèmic que defensa Bramon a la seva obra, és que l’Alcorà -a diferència del que pot semblar- és un llibre favorable a la dona. “Sempre he dit que tots els llibres sagrats, sigui de la religió que sigui, s’han de llegir sencers. I en el cas de l’Alcorà és veritat: a la sura 4 es troba un fragment que diu: “Si teniu por que les vostres dones us desobeeixin, amonesteu-les (…) i pegueu-les”.

I afegeix Bramon: “És cert, ho diu. I tu et pots quedar amb aquesta idea, però si segueixes llegint l’Alcorà arribaràs al capítol 38 i veuràs que parla de Job (…), que no vol pegar la seva dona. I el problema es resol agafant un bri de palla i pegant-la amb aquest bri de palla. I amb un bri de palla el que es fan són pessigolles”.

En tot cas, el que sí admet aquesta experta és que a l’Islam li cal una gran reforma. “El món àrab necessitaria una revolució francesa i un concili vaticà II, però el diner no és partidari de l’islam tolerant i obert”, denuncia.

Preguntada per la polèmica que ha comportat el seu llibre, alguns n’han demanat la prohibició, Bramon ho té clar: “M’ha fet pena i gràcia, això que alguna persona hagi demanat la prohibició del meu llibre”. “Jo estic molt tranquil·la”, conclou. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *